szerző:
R.A.

Ön hova utazik a fizetéséből? Esetleg Dubaiban duhajkodik orvos apanázsból? Vagy talán a Louvre-ra tekint lakosztálya ablaka, míg francia filológiai tanulmányokat végez?

Mick Jaggert az asztal körül kergették, hogy szórjon el 15 ezer dollárt naponta dunyhára, Liz Taylor konzervatív szülei pedig a fejüket csóválták, amikor kislányuk nem ette meg a boraszpikos pacsirtanyelvet a minibárból. A világ vezető szállodáinak legparádésabb lakosztályai olyan drágák, hogy még az árukban sem értenek egyet a különböző források, csak abban, hogy Krőzus kincse sem elég rájuk. Természetesen nem elég gazdagnak és világhíresnek lenni a hatalmas lakosztályokhoz, különleges berendezésekhez, saját uszodához és csatolt szolgáltatásokhoz. Elengedhetetlen a megfelelő királyi etikett ismerete.

Ha becsülettel leadózott 219 000 forintos átlagbérünkből Bem apó kadéttanulmányai óta havonta egy picit félretettünk, és felhalmoztuk a nyárra valót, akkor már csak egyetlen akadályt kell átugranunk, hogy zarándokutunk a luxusipar bármely szent helyén révbe jusson. Például:

1. Ne vigye haza a szappant a zuhanyzóból. Nem szóróajándék.

2. A reggeli svédasztalnál ne rejtsen sóskiflit a centrumos zacskóba. Nem értelmezhető gesztus a szemtanúk számára.

3. Ne töltse újra a minibár viszkis kisüvegét almalével.

Ezek után a saját fizetésünkhöz illeszthető lakosztályt válasszunk. Ha az energiaiparban dolgozunk, és például fénycsövet cserélünk az MVM igazgató feje fölött, akkor 383 900 forintos fizunkból mehetünk dubajozni. Ha azonban Vejnemöjnen mesterségét űzve hálót vetünk a Magyar Tenger vizébe, akkor csak Hugh Hefner vegasi lakosztályára futja.

Íme, néhány luxuslakosztály.

Szultáni Lakosztály, Çirağan Palace Kempinski, Isztambul

3 524 081,36 forint / éjszaka

©

Az 500 éves épületet 1857-ben újragondolták. Az utolsó ottomán uralkodó Abdülaziz kedvéért márvánnyal renoválták. Itt hencegett Károly herceg, Liz Hurley, Uma Thurman és Armani. A kuporgató turistákat helikopterfuvarral, saját medencével és yachttal szabadítják fel néhány gondtalan percre a mindennapok nyomása alól.

Ritz-Carlton, Moszkva

4 137 324,84 forint / éjszaka

©

A magyar középkategóriás hivatalnokoknak szentelték a lakosztályt, hogy egy picit átérezzék, mi is az a potentát. A potentát nem más, mint kilátás a Vörös Térre, a Kremlre (tévedés, nem robbantotta fel Tom Cruise ellenfele a Mission: Impossible 4 című filmben). A berendezés az orosz cári időkből érkezett, ugyanis csak ezek a bútordarabok elég robosztusak ahhoz, hogy kitöltsék a 232 négyzetméteres belteret.

A moszkvai meg nem erősített források szerint itt keverte össze Roman Abramovics Olga arcát az Olig-archá-val.

Mandarin Oriental lakosztály, Bangkok

1 098 919,45 forint / éjszaka

©

Olyan régi, hogy még Liz Taylor is itt lakott. Fürdője talán még őrzi Mick Jagger, John Cusack és Owen Wilson levedlett hámsejtjeit is. Ki ne szeretné bedörzsölni magát babaszappannal? A magyar mentőtiszt már talán húzza a száját, hiszen az ár némi igénytelenségről tesz tanúbizonyságot.

Az épület történelmi múltra tekint vissza, rogyásig megrakva thai műkincsekkel. Nem beszélve arról, hogy a városban csak itt iható a víz.

Királyi lakosztály, Burj Al Arab, Dubai

4 301 898,43 forint / éjszaka (egyes források szerint 10 000 0000 feletti is lehet az ár)

©

Olyan nincs, hogy az olajsejkek pátriája kimaradna a felsorolásból. Már 12-13 éve ismerjük a vitorla alakú felhőkarcolót, ami a közel-keleti vagyon második legismertebb jelképe a fehér fejkendő után. “A szálloda nem ismeri azt a kifejezést, hogy szoba” – állítja a cnngo.com utazási oldal.

Az Ezeregyéjszakából kimaradt az a fejezet, amikor az Akármisztánból érkező emír medencéjében eltévedt Szindbád, a hajós és teljes legénysége. A második emeleti jakuzziban játszódik a történet, hét év alatt talált haza a világirodalom legnagyobb kalandora.

Királyi lakosztály, Four Seasons Hotel, Párizs

5 642 851,38 forint / éjszaka

©

Tetőterasz, mely a Három Grácia art deco szökőkútra néz. Rózsaparfüm a levegőben. Kristálycsillárok lengedeznek a lichthof felől süvítő huzatban. 18-19. századi régiségek, hátha a szomszéd átcsoszog pongyolában, és megkérdezi, hogy nincs-e véletlenül egy fölösleges Ming-kori köpőcsésze.

Hugh Heffner lakosztály, Pálma Hotel, Las Vegas

5 642 851,38 forint / éjszaka

©

Minden klasszika filológus, könytáros és irodalomtanár álma, hogy eljusson a szerencsekerekek Alexandriájába, s azon belül is a Múzsák Csarnokába. A világ 4. legdrágább szállodájában járunk, de minden fillért megér. Vessenek egy pillantást a teraszra, ahol a belső építész az antik asztrológiának dedikálta a padlómozaikot, mikor is a csokornyakkendős nyúl csillagképét vetette a lábaink elé.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A NER nagykutyái szálltak harcba Andy Vajna tévés örökségéért

A NER nagykutyái szálltak harcba Andy Vajna tévés örökségéért

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba