szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb szamárköhögés-járványa van kialakulóban az Egyesült Államokban, ahol mostanra 18 ezerre nőtt a megbetegedések száma. Az amerikai járványmegelőzési és ellenőrzési központ adatai szerint Washington és Wisconsin államban a legrosszabb a helyzet: mindkét helyen több mint 3 ezer esetet jegyeztek fel. Washington államban április óta megháromszorozódott a kórral fertőzöttek száma.

A pertussis néven is ismert, cseppfertőzéssel terjedő betegség súlyos, fékezhetetlen köhögési rohamot okoz. Az Egyesült Államokban a legtöbb gyereket védőoltással immunissá teszik a kórral szemben, de felnőtt korban, a védettség csökkenése miatt szükséges lenne egy erősítő injekciót is.

Anne Schuchat, a központ immunizációs és légzőszervi megbetegedésekkel foglalkozó részének igazgatója nemrég a médiában adott eligazítást a szamárköhögéssel kapcsolatos tudnivalókról. Azt mondta: ha így folytatódik a betegség terjedése, akkor a mostani lehet a legsúlyosabb járvány az Egyesült Államokban 1959 óta, amikor 40 ezer esetet regisztráltak.

Mary Selecky washingtoni egészségügyi miniszter szerint aggodalomra ad okot az, hogy a 10 évesek, illetve 13-14 éves serdülők körében egyre gyakoribbak a megbetegedések, ami arra utalhat: a csecsemőkori oltás által nyújtott védettség a vártnál előbb megszűnik. Az említett korosztály volt az, amelynek tagjai először kaptak az 1997-ben bevezetett DTaP oltásból a korábban használt DTP helyett. Utóbbihoz a pertussis baktérium teljes sejtjét használták fel (teljessejt-vakcina), míg előbbi acelluláris, azaz nem teljessejtes vakcina.

A szamárköhögés általában megfázásos tünetekkel, lázzal, orrfolyással és tüsszögéssel kezdődik, illetve enyhe köhögéssel jár, amely súlyosabbá válik az első vagy a második hétre, aztán heves köhögési rohamba fordul át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is