szerző:
Prohászka Katalin

Szeretne egy saját várat? Élné a luxusmókus életét a fa tetején? Hozza az oroszlán az ágyba a reggelit? 6 extrém hotel Magyarországon, amiről eddig nem tudott.

Borozgathat egy várudvaron a vár kulcsával a zsebében, nézheti a csillagokat elalvás előtt a jurta nyílásán, álmodhat a repülésről egy fa tetején, ébredhet oroszlánüvöltésre, kávézgathat egy templom tornyában és strandolhat a Mali Beach-en. Mindehhez még csak repülőre sem kell ülnie. Íme, a legkülönlegesebb magyarországi szálláshelyek.

Dzsungel Hotel

Ha sokáig nem szellőztetünk egy hotelszobában, akkor nem nagy kunszt oroszlánszagra ébredni. Oroszlánüvöltésre azonban annál inkább: márpedig a Hotel Dzsungelben erre elég nagy esély van, mivel ez a szálloda a nyíregyházi állatparkon belül található.

“Bár Csehországban is van hasonló állatkertes hotel, Magyarországon ez egyedülálló” – mondta a hvg.hu-nak a park igazgatója, Gajdos László. Ő járta ki, hogy a hetvenes években még az állatkert mellett lévő, úttörőknek szállást adó épület 2006-ban a parkhoz kerüljön. A kétcsillagos hotelben a törölközőtől kezdve a függönyökig minden az állatokra emlékeztet.

©

Ne számítsunk trendi berendezésekre, a bambuszokkal és növényekkel telepakolt Hotel Dzsungel vállaltan és vitathatatlanul puritán. De nemcsak a bambuszból épült homlokzat miatt érezzük úgy itt magunkat, mintha egy afrikai dzsungelben lennénk, hanem a zajok miatt is. Reggelente tigrisek, oroszlánok, fókák üvöltésére, pávák rikácsolására, gibbonok énekére ébredhetünk, de az sem ritka, hogy struccok néznek be az ablakon.

A szálloda aulája is különleges, ahol a parkban elpusztult állatoknak állítottak emlékeket. Ebben a helyiségben látható annak a zsiráfnak a bőre, akinek az lett a veszte, hogy egy viharban – az ijedtség miatt – szétcsúsztak a lábai és elesett.

“Aki nálunk megszáll, annak nem kell külön jegyet vennie az állatkertbe, hanem bármikor megnézheti az állatokat. Ez azért is jó, mert nem biztos, hogy egy adott időben éppen ébren van a kedvenc állata” – ecseteli a szálloda egyik előnyét az igazgató. A park magyarországi viszonylatban meglehetősen gazdag: jegesmedvékkel, pingvinekkel, majmokkal, medvékkel, fehér tigrisekkel, cápákkal is találkozhatunk, sőt fókashow-k és látványetetések is vannak. De a parkon kívül is van élet, a környéken egyebek mellett horgásztó és aquapark is található.

Hol keressük? Sóstó ZOO - Nyíregyházi Állatpark - Sóstófürdő
Férőhelyek száma: 6 kétágyas és 10 családi jellegű szoba + 2 lakosztály
Kinek ajánljuk? Természetet, állatvilágot kedvelőknek, családoknak.

Jurta

“A férjem gyerekkori álma volt, hogy jurtája legyen” – Bogádi Nikoletta ezzel magyarázza, bő négy-öt éve miért építették fel jurtaszállásukat az Őrségben. A hölgy korábban marketingesként irodai munkát végzett, így nemcsak a vendégeknek, de kezdetben neki is szoknia kellett a nomád életet. Merthogy a jurtaszállás annyira nomád, hogy nomádabb már nem is lehetne.

A Mongóliából hozott sátrakban áram és fürdőszoba sincs, csak a sátrakon kívül van lehetőség a tisztálkodásra. Bogádiék ugyan téliesítették az egyik sátrat, ennek ellenére tavasztól őszig vannak csak nyitva. “Nem várhatjuk el a főleg városból érkező vendégeinktől, hogy értsenek a tűzrakáshoz” – így a házigazda.

©

Persze még a meleg évszakban sem minden vendég élvezi a természetközelséget. Volt, aki a juhokat nem tűrte meg a jurta körül, más a villanyt és a zuhanyt hiányolta. “A jurta kör alakja a világmindenséget jelképezi, ettől harmóniát teremt. Ezt erősítik meg vendégeink beszámolói is, ezek a sátrak az ember szellemére és egész fizikumára pozitívan hatnak” – állítja Nikoletta, de ez még nem minden: itt ugyanis nagyon nem mindegy, hova lépünk.

A vándorló nomádok hite szerint a jurta küszöbére tilos, mert felébrednek az alvó házi istenek és bajt hoznak a családra. Arról nem szól a fáma, hogy ez a szállóvendégekre is érvényes-e. Persze nem minden szól itt a természetfelettiségről: ha valaki unja a világmindenséget, akkor biciklizhet, túrázhat, gombászhat, lovagolhat a környéken, vagy éppen borozgathat a vendéglátókkal az esti tűz mellett.

Hol keressük? Kercaszomor, Őrség
Férőhelyek száma: 3 db kétszemélyes jurta (pótágyazhatóak)
Kinek ajánljuk? Feszült városi embereknek, akiknek elegük van a zajból, rohanásból, minden másból.

Templomhotel

Ugye ismerős az a fafaragó, aki addig faragja a fát, amíg abból fogpiszkáló nem lesz? A templomhotel története ennek épp az ellenkezője. Tulajdonosa, Hipszki János hat évvel ezelőtt vásárolta meg azt a mátrakeresztesi ingatlant, ami akkor Isten házaként működött, a hívek csak egy évvel később költöztek új, immáron a falu közepén épült templomukba.

“Először családi nyaralót akartam építeni itt, de ahhoz ez az épület túlságosan nagy. Ezért döntöttünk végül a hotel mellett” – mondja Hipszki. De nemcsak nekünk, mivel az épület történetét valamennyi vendég végighallgathatja a “mesélő fotelban”. Röviden: az ingatlant több mint 100 éve vásárolta meg a Magyar Olimpiai Bizottság alapító tagja, Szohner Lajos, hogy aztán egy vadászházat húzzon fel rá.

Az épület sokáig a Szohner-család tulajdonában állt, később a falué, majd az ötvenes évektől a katolikus egyházé lett, és egészen 2007-ig templomként működött. “Amikor megvettem, úgy döntöttem, hogy csak a négy határoló falat tartom meg az eredeti épületből, így a belső teret is teljesen átalakítottuk” – meséli Hipszki.

©

A két évig tartó átépítésnél csak helybéli köveket és fákat használtak fel a mesteremberek, akik leginkább a tetőszerkezet kivitelezésénél izzadtak meg. A végeredmény kívül-belül impozáns, elegánsan puritán lett: az épület illeszkedik a tájba, míg belül a berendezés rendkívül modern, mégsem hivalkodó, a giccs helyett a minimalizmus dominál mindenütt.

A korábban üzemgazdászként dolgozó Hipszki soha nem tanult vendéglátást, csak a hotelt menedzselő fia tanulja most ezt a szakmát, a családi vállalkozás – úgy tűnik – működik. Hipszkiék közvetlenek, nyitottak a vendégekkel, az általuk főzött, kizárólag friss alapanyagokból készült ételek első osztályúak – bár ez az árakban is visszaköszön.

Hol keressük? Mátrakeresztes
Férőhelyek száma: 6 kétágyas szoba. Ebből  négyet 4 ágyassá lehet alakítani.
Kinek ajánljuk? Csapatépítő tréningezőknek, házasodóknak, romantikára vágyó pároknak, síelőknek, túrázóknak.

Pipo várkastély

Állami tulajdonú hotelben megszállni már önmagában egy élmény, ha viszont ez a szálláshely történetesen egy vár, akkor a különlegesség garantált. Márpedig Pipo vára ilyen. Nem egy friss darab: eredetileg egy itáliai nemes, Filippo Scolari építtette még 1423-ban, egyszerűen azért, mert itt élt a szerelme, Ozorai Borbála.

©

Egy idegen nem építtethetett volna csak úgy egy várat errefelé, ha nem lett volna Zsigmond király bizalmasa. Az így felépült vár inkább hasonlít egy korabeli firenzei palotaépületre, mint egy magyar végvárra, de ez nem is csoda, hiszen Scolari mesteremberei, a tervező és a freskókészítők is itáliaiak voltak. A várat mintegy harminc éve újították fel, újabban pedig már arra is lehetőség van, hogy a látogatók ott aludjanak.

Sőt, miután a személyzet este hazamegy, a vendégek a várkastély kulcsát is megkapják, így éjszakára tényleg ők lehetnek a vár urai. “Ez nem egy hotel, hanem egy várkastély” – magyarázta Schranz Mónika létesítményvezető. Nincs éjszakai portaszolgálat, nincs bárpult és folyamatosan nyitva tartó éttermet se várjunk. Viszont minden mást megkapunk, amit egy ilyen kora reneszánsz stílusúnak berendezett lakókastély – a klasszikus hotelekkel ellentétben – nyújtani tud.

©

Rendezhetünk esküvőt a kápolnában, főzőcskézhetünk a várkonyhában, lelkizhetünk a lovagteremben, s ha netán a kelleténél több bort ittunk a vár udvarán vagy a pincéjében, akkor akár a vár szellemeivel is összefuthatunk. A szálláshely különlegessége, hogy napközben Zsigmond kori fegyvermásolatokban és az Esterházy-család emlékére állított kiállításban gyönyörködhetünk, mindezt barokk enteriőrben.

Hol keressük? Ozorán
Férőhelyek száma: 5 vendégszoba (3 kétágyas, 2 egyágyas)
Kinek ajánljuk? Nagyobb társaságoknak, műkedvelőknek, a történelem iránt érdeklődőknek.

Bambara hotel

Vajon milyen lehet a „varázslatos Afrika hangulata és életérzése”? A felsőtárkányi Bambara hotel ezt a hangulatot és életérzést ígéri, mi viszont alapvetően gyanakszunk minden étteremre és hotelre, amely egy másik kultúrával kapcsolatos összes sztereotípiát megjeleníti a berendezéseiben.

Márpedig a Bambara ilyen, a négycsillagos luxusszálloda tökéletesen hozza a fekete kontinens művi változatát a félmeztelen vagy éppen népviseletbe öltöztetett kiszolgáló személyzettől kezdve a dizájnig. Műanyag Afrika – mondhatnánk gúnyosan. Persze, itt csak és kizárólag pozitív sztereotípiák köszönnek vissza.

©

Már csak azért sem, mert a hotel az észak-afrikai Maliban élő bambara törzsből vette a nevét, és berendezéseiben ugyanennek a törzsnek a hagyományait idézi fel. Ennek ellenére itt nem minden Afrika-kompatibilis. Az „élő” zenét ígérő DJ-t könnyen rajtakaphatjuk, hogy az afrikai helyett valójában kubai ritmusokat játszik, de a friss gyümölcsök alatt is inkább almát értenek, mintsem banánt.

A szépséghibák ellenére a Bambara vitathatatlanul színvonalas szálloda, így ha valakinek van pénze nyaralásra, de lusta elmenni Afrikába, és a nappalija falára ragasztott tengerparti óriásplakáttal sem éri be, akkor a felsőtárkányi luxusban megtalálhatja a számítását.

Hol keressük? Eger mellett Felsőtárkányon
Férőhelyek száma: 66 szoba
Kinek ajánljuk? Akik szeretik, hogy a luxuson felül valamilyen tematikával szórakoztatják őket

Lombfalu

"A Börzsöny sűrűjében felépített lombfalu a legmenőbb szálláshely Magyarországon, ezért is kár, hogy egy év próbaüzem után jelenleg nem fogad vendégeket. Na nem azért, mert az egy év kísérleti üzemelés kudarc lett volna, épp ellenkezőleg: Victora Zsolt ügygondnok szerint óriási siker kísérte, de a további üzemeltetéshez a legmagasabb biztonsági elvárásoknak megfelelő beruházások lennének szükségesek.

©

Ezen nem lepődünk meg, a fák koronájában lévő faházakat egymással összekötő, több mint 700 méternyi hídrendszer jelenleg majdhogynem korlátmentes: itt spiccesnek lenni felér egy öngyilkossággal. Az ügyvezető elismeri, ez a hely veszélyes üzem olyan személyek számára, akik mozgásukban, térérzékelésükben akadályozottak.

A turisztikai szolgáltatások világában ismeretlen Victora Zsolt neve, a kortárs művészetek terén viszont ismerősen cseng. Jelenleg ő a Boulevard és Brezsnyev Alapítvány elnöke, korábban az alapítvány nevével megegyező galéria tulajdonosa, de a legtöbben a Kétfarkú Kutyapártból emlékezhetnek rá, mivel a viccpárt főpolgármester-jelöltje volt a 2010-es önkormányzati választásokon.

“A hídrendszert úgy terveztük, hogy állja a viszontagságokat: erős szél, hó, jég, valamint a rajta tartózkodó emberek súlya okozta terheléssel szemben” – mondja az ügygondnok, de azért mi nem próbálnánk meg ugrálni rajta és egy erős viharban valószínűleg tele lenne a gatyánk. Az összesen 6 faházból álló lombfalu nem lett a Hilton vetélytársa, igaz, ez nem is volt az amerikai befektető pénzéből épült komplexum üzemeltetőinek célja.

Az ún. Land Artnak is felfogható lombfalu vonzereje azon túl, hogy a vendégek a fák koronáján, 8-10 méterre a földtől laknak, kétségtelenül totális természetközeliségében rejlik, az ide látogató addig nem tapasztalt kapcsolatba kerülhet az erdővel. A házak szerkezete teljesen a fák formájához idomul, így minden mozgás azt a benyomást kelti, hogy a ház a természettel összhangban él és lélegzik.

Ahhoz, hogy a megvetett ágyakkal, lámpákkal, mosdótálakkal felszerelt házakat elérjük, több óra hosszát kell gyalogolnunk az erdőben, de ha megérkezünk, akkor se keressünk konnektort vagy mosogatógépet, a lombfalu ugyanis nincs közművesítve: a villanyt napelem biztosítja, a fürdőzéshez használt vizet az esővízből nyerik, csak a környezetben elbomló, vagy újrahasznosítható termékeket használnak. Így már érthető, mire fel a spórolás: egy vendég legfeljebb 5 liter vizet használhat el naponta.

©

Victora szerint a fák tetején már másmilyen a klíma, mint közvetlenül a földön, a szúnyog pedig kevesebb. De ha a vérszívóktól nem is kell tartanunk, kérdés, mit tegyünk, ha éjjel ránk jön a szükség és nem szeretnénk a sötétben botorkálva lebukfencezni a falépcsőkön. “A fa tetején lévő házakban van mobilvécé. Ha a vendég éjjel használta, nincs más dolga, mint reggel leereszteni. A személyzet kimossa, majd küldi vissza” – tudjuk meg.

Ugyanilyen módszerrel működik a további beruházási forrásokat igénylő szobaszerviz is. Kérdés, lesz-e folytatás, vagy mementó marad a Magyarországon egyedülálló szálláshely. Ahhoz, hogy újra megnyíljanak, Victora szerint egy nagyjából tízmilliós beruházás kellene (ennyibe fájna megcsinálni a biztonságos üzemeléshez szükséges munkákat), ehhez pedig befektetőre várnak a jelenlegi tulajdonosok.

Hol keressük? Börzsönyben
Férőhelyek száma: 6 faház
Kinek ajánljuk? Jógázóknak, természetet kedvelő ipari alpinistáknak

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyolc autó ütközött az M7-esen Velencénél a Balaton felé

Nyolc autó ütközött az M7-esen Velencénél a Balaton felé

Elődöntős Vancouverben Babos Tímea

Elődöntős Vancouverben Babos Tímea

Kigyulladt az egyik leghíresebb Nascar-pilóta magángépe landolás után

Kigyulladt az egyik leghíresebb Nascar-pilóta magángépe landolás után

28 menedékkérőt fogadtunk be eddig idén

28 menedékkérőt fogadtunk be eddig idén

Hosszan elbeszélget Merkel és Orbán

Hosszan elbeszélget Merkel és Orbán

Szabadságon vannak a postások, késnek a küldemények

Szabadságon vannak a postások, késnek a küldemények