szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Stabil az állapota annak a kislánynak, akin augusztus elején 287 napig tartó műszívkezelés után hajtottak végre szívátültetést - jelentette be az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója szerdán, Budapesten.

Ofner Péter elmondta: bár a műszívkezelés már rutinbeavatkozásnak számít, a négyéves Dorina esetét több tényező is nehezítette. A kislány fejlődési rendellenességgel született, több műtéten esett át, több mint kilenc hónapot élt műszívvel. A kapott vérkészítmények, illetve a műszívkezelés miatt vérében ellenanyagok jelentek meg, amelyek miatt meglehetősen nehezen sikerült számára alkalmas donorszervet találni.

Ablonczy László gyermekkardiológus főorvos hozzátette: ritka eset, hogy ilyen betegen végezzenek el transzplantációt. Kifejtette: Dorina immunrendszere olyan volt, "mint egy túlfűtött gépezet". Bár a kislány most látszólag jól van, játszik és biciklizik, szervezete a beültetés előtt és után is erősen harcolt az új szív ellen, jelenleg is sokkal nehezebb, speciális műtét utáni kezelést igényel.

Ofner Péter főigazgató arra is kitért: a műszívkezelésben elért eredmények alapján az elmúlt négy évben sikerült elérni az európai színvonalat, mind a szövődmények, mind a sikeres transzplantációt követő kezelések tekintetében. Úgy fogalmazott: "egy periódus végére értünk", a műszívkezelés már rutinbeavatkozásnak minősül, már nem szenzáció az, ha akár egy felnőtt, akár egy gyermek műszívkezeléssel vár a transzplantációra.

A főigazgató azt mondta: úgy gondolják, a jövőben egyre bonyolultabb eseteket is vállalni fognak, köztük újszülött gyermekek transzplantációját is. Ablonczy László ezzel kapcsolatban azt mondta: az újszülöttek szinte sajátjukként fogadják be a beültetett szervet, az ő szívtranszplantációjuknak világszerte jó eredményei vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!