szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mellrák kiszűrésére használt mammográfia növelheti a rákkockázatot azoknál a fiatal nőknél, akik a BRCA gének mutáns változatának hordozói - állapították meg egy tanulmányban.

A röntgensugarakat alkalmazó mammográfiát általában 40 évesnél idősebb nőknél használják, ám a BRCA1 és BRCA2 gének mutáns változatát hordozó, nagyobb rákkockázatú nőknél ennél jóval fiatalabb korban, már 20-as éveikben ajánlott az emlőszűrés.

A mostani tanulmány eredménye alapján a kutatók azt ajánlják, hogy az érintett fiatal nőknél a rákszűrést a mammográfia helyett MRI-vel (mágneses rezonancián alapuló készülékkel) végezzék el, mert ebben az eljárásban a képalkotásra nem ionizáló sugárzást alkalmaznak.

A BRCA génmutációkat átlagosan 400 nőből egy hordozza, de ennél gyakrabban fordul elő a kelet-európai zsidó népesség körében.

A The British Medical Journal című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányban körülbelül 2 ezer, legalább az egyik génmutációt hordozó, 18 év feletti nőt követtek nyomon Nagy-Britanniában, Franciaországban és Hollandiában. Ennek során feljegyezték azt is, hogy mikor, milyen sugárdózis érte őket.

A csoportban körülbelül 850 nőnél diagnosztizáltak később emlődaganatot. A mellrákkal diagnosztizált nők közül - átlagosan 29 éves korukra - nagyjából minden második kapott röntgensugárzást, harmaduknál pedig legalább egy mammográfiát is végeztek. A kutatók becslése szerint száz, a mutáns génváltozatot hordozó, 30 éves nő közül 40 éves korára kilencnél alakul ki mellrák. Számításaik szerint ez további öt esettel emelkedne, ha mind a száz nő átesett volna egy mammográfiás vizsgálaton 30 éves kora előtt.

Elemzésük alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a 20-as éveikben sugárzáson átesett nőknek 43 százalékkal nagyobb volt a mellrákkockázata azokhoz képest, akik nem kaptak sugárzást ebben az életkorban. A 20 évnél fiatalabb életkorban kapott sugárzás 62 százalékkal növelte a kockázatot, míg a 30 évnél idősebb korban elvégzett sugárzással járó vizsgálat nem emelte a rákkockázatot.

Több európai országban - köztük Nagy-Britanniában, Hollandiában és Spanyolországban - már most is azt javasolják az orvosok, hogy a BRCA mutációkat hordozó nőknél 30 éves kor alatt ne mammográfiát, hanem MRI-t végezzenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!