szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tíz évvel ezelőtt még egészen máshogy nézett ki Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere. A profizmus iránti igénye formálta eddig, most pedig a TV2 Voice című műsorához adja nevét. Interjú.

hvg.hu: Az Osztály című klip 13 éve készült, másképp festettél akkoriban. Tán a Voice felkérés miatt a nagy átváltozás?

Mező Misi: Az első klipünk volt ez 2003-ból. Akkor 98 kiló voltam. Most 77. De ez már sokkal régebbi történet. Visszanézve a videót hamar eldöntöttem, hogy ha ezt komolyan akarom gondolni, évekig, évtizedekig zenélni, akkor nemcsak a közönségnek, hanem magamnak is meg kell felelnem. Ha nem szívesen nézek tükörbe, az lejön a színpadon. Azonnal megérzi a közönség, ha valaki lelkileg labilis odafenn.

hvg.hu: Pedig a Voice épp arról szól, hogy nem a külső a lényeg. Csak a hang.

M. M.: Igen, és ezért is fogadtam el a felkérést. Persze nem arról van szó, hogy a külső teljesen lényegtelen egy előadónál, de a legfontosabb mégiscsak a hangi adottság. Ez az alap egy énekes számára, minden más később alakítható. Más tehetségkutatóknál előfordult, hogy a válogatások során olyanok is képernyőre kerültek, akiken csak nevetett a néző. A Voice-ban ilyen nem lesz!

Másrészt azért vállaltam el a mester szerepet, mert megtudtam, hogy profi énekesek is jelentkezhetnek a műsorba. Olyanok, akik már tíz-húsz éve színpadon vannak, letettek valamit az asztalra, de eddig valamiért nem sikerült nekik az áttörés.

 hvg.hu: A Magna Cum Laude 1999-es alapításához képest nektek is csak 2006-ban, a Vidéki sanzonnal sikerült.

M. M.: Az indulásnál én egyszerre két zenekarban énekeltem. A La Bomba partizenekar volt a munkahelyem. Párhuzamosan csináltam, de jópárszor le kellett mondanom Magna Cum Laude koncertet, mert a számlák befizetése fontosabb volt. 5-6 évig voltam így. 2005-ben döntöttem őgy, hogy csak a Magnának szentelem az életem.

hvg.hu: A totális elköteleződés a titok nyitja?

M. M.: Nem csak az. A tanulóéveket szerintem nem lehet kihagyni, ez egy másik hibája a tehetségkutatóknak. A Vidéki sanzon után megtörtént az, amire vágytunk. Híresek lettünk. Örömteli, de rémisztő is volt. Teljesen megfordult a világ, hatalmas impulzusáradat érte a zenekart. Volt, hogy nem tudtuk kezelni. Ezt is meg kell szokni. Sok csalódást kell átélni, hogy tartást szerezz a szakmában. 

Mező Misi
©

hvg.hu: Két ember előtt is lelkesen játszani például?

M. M.: Volt ilyen régen, de mi vidéki zenekarként eleve sokkal több akadállyal kellett, hogy szembe nézzünk. Csukott ajtókat találtunk, a kiadók folyamatosan elutasítottak. Ez lelombozza az embert. Szerencsénk, hogy mi tudtuk tartani egymásban a lelket. Sokszor játszottunk például nagyobb zenekar előtt, és néztük, hogy hányan kíváncsiak rájuk, ránk meg kutya sem. Sóvárogtunk, de nem derogált. Végig mentünk a szamárlétrát, és ez így sokkal hitelesebb. Ezért tartom a Voice-t jónak, mert ott is megvan a versenyzőkben a tapasztalat.

hvg.hu: Tehát nem a fikázással fogják vonzani a közönséget.

M. M.: Fikázások nélkül is remélem, lehet show-t csinálni egy minőségi műsorból. Ez persze kockázat. De én szeretem a Don Quijote harcokat megvívni, és az árral szemben úszni.

hvg.hu: Trendkövetés nem vág profilba?

M. M.: Sose vágott. Mások mondták, hogy egyedi hangot ütöttünk meg. Illetve azt, hogy a Piramis utáni űrt töltjük be. A zenekarnak három erőssége van: Szabó Tibi zenei világa, sajátos harmóniái, aztán a szövegek. Kara Misát Magyarország egyik legjobb szövegírójának tartom. Életszagú, emberközeli dolgokat fogalmaz meg, sokan tudnak vele azonosulni. Én is. Átélhető, kapaszkodót tudnak benne találni az emberek, nem fikciókra alapul. A harmadik az én hangom. Érdekes és érzelmes a hangszínem állítólag.

hvg.hu: Ezért esett rád a választása a TV2-nek?

M. M.:  Rám jellemző a maximalizmus. Az életben is, de a dalokban és az előadásainkban is. A profizmust a Voice-ban is látom: tiszta Amerika a műsor. Nekem ez is fontos.

©

hvg.hu: Tehát mégis a külsőségek.

M.M.: Sokan elfelejtkeznek a tálalásról. Ha pénzt veszünk ki az emberek zsebéből, akár koncertjegyekért, akár lemezekért, akkor elvárható, hogy adjunk valami minőséget. Ettől lesz garancia a nevünk. A másik, hogy igenis fontos az előadásmód, a színpadi megjelenés, én a La Bombás időszakban nagyon sokat tanultam. És biztos, hogy lesz, amit tanulhatok a műsorban. És nem csak a tévézést. A versenyzőktől is lesz mit ellesni.

hvg.hu: Felkészültél a celeblétre?

M. M.: Kik itthon a celebek? Nekem most  az olimpikonjaink azok. Mert ők valamit leraktak az asztalra. De nem akarok felkészülni rá, nem is foglalkozom ezzel szívesen. Nem különösebben érdekel a reflektorfény, tökéletesen elég lesz belőle annyi, ami a műsorral jár. Ha celebbé akarnak tenni, annak ellen fogok állni.

hvg.hu: Szabad nemet mondani?

M. M.: Természetesen köt egy szerződés a TV2 felé. A megegyezésnél azonban kőbe vésettem, hogy a magánéletemhez ragaszkodom. Ebből a részemből nem engedek a showbiznisznek, az lesz a végén, amit én akarok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
600 képernyőn látszik az a reptéri rendszer, amit most lecserélt a Budapest Airport

600 képernyőn látszik az a reptéri rendszer, amit most lecserélt a Budapest Airport

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Hogyan csökkenhetett a fertőzésveszély Németországban az iskolák újranyitása után?

Hogyan csökkenhetett a fertőzésveszély Németországban az iskolák újranyitása után?