szerző:
Lukács Andrea
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tíz évvel ezelőtt még egészen máshogy nézett ki Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere. A profizmus iránti igénye formálta eddig, most pedig a TV2 Voice című műsorához adja nevét. Interjú.

hvg.hu: Az Osztály című klip 13 éve készült, másképp festettél akkoriban. Tán a Voice felkérés miatt a nagy átváltozás?

Mező Misi: Az első klipünk volt ez 2003-ból. Akkor 98 kiló voltam. Most 77. De ez már sokkal régebbi történet. Visszanézve a videót hamar eldöntöttem, hogy ha ezt komolyan akarom gondolni, évekig, évtizedekig zenélni, akkor nemcsak a közönségnek, hanem magamnak is meg kell felelnem. Ha nem szívesen nézek tükörbe, az lejön a színpadon. Azonnal megérzi a közönség, ha valaki lelkileg labilis odafenn.

hvg.hu: Pedig a Voice épp arról szól, hogy nem a külső a lényeg. Csak a hang.

M. M.: Igen, és ezért is fogadtam el a felkérést. Persze nem arról van szó, hogy a külső teljesen lényegtelen egy előadónál, de a legfontosabb mégiscsak a hangi adottság. Ez az alap egy énekes számára, minden más később alakítható. Más tehetségkutatóknál előfordult, hogy a válogatások során olyanok is képernyőre kerültek, akiken csak nevetett a néző. A Voice-ban ilyen nem lesz!

Másrészt azért vállaltam el a mester szerepet, mert megtudtam, hogy profi énekesek is jelentkezhetnek a műsorba. Olyanok, akik már tíz-húsz éve színpadon vannak, letettek valamit az asztalra, de eddig valamiért nem sikerült nekik az áttörés.

 hvg.hu: A Magna Cum Laude 1999-es alapításához képest nektek is csak 2006-ban, a Vidéki sanzonnal sikerült.

M. M.: Az indulásnál én egyszerre két zenekarban énekeltem. A La Bomba partizenekar volt a munkahelyem. Párhuzamosan csináltam, de jópárszor le kellett mondanom Magna Cum Laude koncertet, mert a számlák befizetése fontosabb volt. 5-6 évig voltam így. 2005-ben döntöttem őgy, hogy csak a Magnának szentelem az életem.

hvg.hu: A totális elköteleződés a titok nyitja?

M. M.: Nem csak az. A tanulóéveket szerintem nem lehet kihagyni, ez egy másik hibája a tehetségkutatóknak. A Vidéki sanzon után megtörtént az, amire vágytunk. Híresek lettünk. Örömteli, de rémisztő is volt. Teljesen megfordult a világ, hatalmas impulzusáradat érte a zenekart. Volt, hogy nem tudtuk kezelni. Ezt is meg kell szokni. Sok csalódást kell átélni, hogy tartást szerezz a szakmában. 

Mező Misi
©

hvg.hu: Két ember előtt is lelkesen játszani például?

M. M.: Volt ilyen régen, de mi vidéki zenekarként eleve sokkal több akadállyal kellett, hogy szembe nézzünk. Csukott ajtókat találtunk, a kiadók folyamatosan elutasítottak. Ez lelombozza az embert. Szerencsénk, hogy mi tudtuk tartani egymásban a lelket. Sokszor játszottunk például nagyobb zenekar előtt, és néztük, hogy hányan kíváncsiak rájuk, ránk meg kutya sem. Sóvárogtunk, de nem derogált. Végig mentünk a szamárlétrát, és ez így sokkal hitelesebb. Ezért tartom a Voice-t jónak, mert ott is megvan a versenyzőkben a tapasztalat.

hvg.hu: Tehát nem a fikázással fogják vonzani a közönséget.

M. M.: Fikázások nélkül is remélem, lehet show-t csinálni egy minőségi műsorból. Ez persze kockázat. De én szeretem a Don Quijote harcokat megvívni, és az árral szemben úszni.

hvg.hu: Trendkövetés nem vág profilba?

M. M.: Sose vágott. Mások mondták, hogy egyedi hangot ütöttünk meg. Illetve azt, hogy a Piramis utáni űrt töltjük be. A zenekarnak három erőssége van: Szabó Tibi zenei világa, sajátos harmóniái, aztán a szövegek. Kara Misát Magyarország egyik legjobb szövegírójának tartom. Életszagú, emberközeli dolgokat fogalmaz meg, sokan tudnak vele azonosulni. Én is. Átélhető, kapaszkodót tudnak benne találni az emberek, nem fikciókra alapul. A harmadik az én hangom. Érdekes és érzelmes a hangszínem állítólag.

hvg.hu: Ezért esett rád a választása a TV2-nek?

M. M.:  Rám jellemző a maximalizmus. Az életben is, de a dalokban és az előadásainkban is. A profizmust a Voice-ban is látom: tiszta Amerika a műsor. Nekem ez is fontos.

©

hvg.hu: Tehát mégis a külsőségek.

M.M.: Sokan elfelejtkeznek a tálalásról. Ha pénzt veszünk ki az emberek zsebéből, akár koncertjegyekért, akár lemezekért, akkor elvárható, hogy adjunk valami minőséget. Ettől lesz garancia a nevünk. A másik, hogy igenis fontos az előadásmód, a színpadi megjelenés, én a La Bombás időszakban nagyon sokat tanultam. És biztos, hogy lesz, amit tanulhatok a műsorban. És nem csak a tévézést. A versenyzőktől is lesz mit ellesni.

hvg.hu: Felkészültél a celeblétre?

M. M.: Kik itthon a celebek? Nekem most  az olimpikonjaink azok. Mert ők valamit leraktak az asztalra. De nem akarok felkészülni rá, nem is foglalkozom ezzel szívesen. Nem különösebben érdekel a reflektorfény, tökéletesen elég lesz belőle annyi, ami a műsorral jár. Ha celebbé akarnak tenni, annak ellen fogok állni.

hvg.hu: Szabad nemet mondani?

M. M.: Természetesen köt egy szerződés a TV2 felé. A megegyezésnél azonban kőbe vésettem, hogy a magánéletemhez ragaszkodom. Ebből a részemből nem engedek a showbiznisznek, az lesz a végén, amit én akarok.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Ön vitte el a négymilliárdos lottónyereményt? Pár tipp, mire költheti

Ön vitte el a négymilliárdos lottónyereményt? Pár tipp, mire költheti

Csak húszan éltették Hitlert a születésnapján

Csak húszan éltették Hitlert a születésnapján

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba