szerző:
Ivanyos Judit

Még mindig nyílt a vita, ki kerüljön Stüszi vadász helyére. Hofi Géza, netán? Esetleg a Száguldó Őrnagy? Lapot osztunk önnek: nézze meg az ajánlatot, és szavazzon a jövőre érvényes magyar kártya figurákra!

"Megújul a magyar kártya, hazai történelmi személyiségek kerülnek majd az új lapokra". A snapszer szövetség pályázatot hirdetett az új pakli grafikai megtervezésére. A szimpátiaszavazatok alapján a kártyákon látható lehet, a többiek mellet Puskás Ferenc, Mátyás Király és Lúdas Matyi is.

“Mi nem akarjuk elvenni mások kártyáját, a célunk az, hogy ösztönözzük az embereket, hogy újraértelmezzék a magyar kártyát és népszerűsítsük a snapszert” – mondta el Táncsics Péter, a Magyar Snapszer Szövetség elnöke.

A szövetség rendhagyó pályázatot hirdetett meg nyáron az egyedi, új magyar kártyacsomag elkészítésére. A felhívás alapján a szavazók kiválaszthatták a leghíresebb és legkedveltebb magyar személyeket a „dicső múltból”, majd ezt követően a pályázó grafikusok jeleníthetik meg hősöket a magyar kártya 20 lapján.

Egy lehetséges alternatíva
©

A pályázat első részében bárki voksolhatott, az első forduló június 27-szeptember 1-ig tartott. A szavazók levélben, e-mailben és a szövetség Facebook oldalán is adhattak ötleteket, ki kerüljön Tell Vilmos vagy Stüszi vadász helyére. A témák következő voltak: sport, kultúra, művészet, tudomány, királyok, uralkodók, egyéb valós és kitalált személyek, például Lúdas Matyi.

„Rengeteg szavazat érkezett, sokaknak indult el a fantáziája, nemcsak személyeket, hanem motívumokat, jelképeket is javasoltak, például a Nagyboldogasszonyt, de többen a Turul madárt is szívesen látták volna a kártyalapokon. Ugyanakkor sokan nem vették komolyan a pályázatot, és komoly ötletek helyett viccet csináltak a felhívásunkból” – mondta Táncsics Péter a hvg.hu-nak. Hozzátette még: a snapszer szövetség fontos célja az, hogy megtalálja a legkiválóbb magyar kártyafestőmestereket.

A pályázók szeptember 30-ig a „szimpátiaszavazás” lezárultát követően küldhették el műveiket: összesen 47 grafikai terv érkezett. A nyertes pályázó munkáit szerepelnek majd azokon a kártyacsomagokon, melyeket december 29-én mutatnak be a Magyar Kártya Napján. A grafikai pályázat győztesével szerződést köt a szövetség az új megjelenésű kártyalapok elkészítésére, és a nyertes állandó vendége lesz a bajnokságoknak, a snapszer népszerűsítésének érdekében – mondta el Táncsics.

A szervezet honlapjáról megtudhatjuk, kik lesznek rajta az új kártyalapokon. http://www.snapszer.hu/snapszer-hirek/lezarult-a-kartyapalyazat-elso-resze/
Az ászokra a következő személyek kerülnek majd: Puskás Ferenc, Papp László, Hajós Alfréd és Gerevich Aladár. A királyok helyére Szent István király, Mátyás király, Széchenyi István és Mária Terézia kerül majd.

Puskás Ferenc, Szent István, Kossuth Lajos és János Vitéz
©

A tízeseken Deák Ferenc, Irinyi János, Szent-Györgyi Albert és Latinovits Zoltán képe lesz látható. A felsőkön Kossuth Lajos, Rákóczi Ferenc, Petőfi Sándor és Dobó István arcát ismerhetjük majd fel, az alsókon az „egyéb valós és kitalált személyek” kategória reprezentánsai sorakoznak fel: János Vitéz, Lúdas Matyi, Hofi Géza valamint Rúzsa Sándor.

A több mint másfél évszázad óta gyártott kártya eredete sokáig tisztázatlan volt: sokan úgy tartották, hogy hogy Németországból került hozzánk. Pedig a Tell Vilmos kártya nagy valószínűséggel magyar eredetű, a most is használt lapokon szereplő képeket Schneider József készítette az 1830-as években, Pesten. A snapszer szövetség honlapjára felkerült, a szimpátiaszavazás alapján választott figurákból bemutatunk néhány kártyalapot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek