szerző:
MTI

Az elmúlt évtizedben hetven százalékkal nőtt a súlyosan elhízott amerikaiak száma, a növekedés üteme azonban az utóbbi években lelassult - derül ki egy amerikai tanulmányból. Az International Journal of Obesity című folyóiratban közzétett vizsgálat szerint a legalább 45 kilónyi túlsúllyal rendelkező amerikai állampolgárok aránya 2000 és 2010 között négy százalékról hét százalékra szökött fel.

2005 után a folyamat lelassult, de ez a tényen nem változtat: a súlyosan elhízottak száma nőtt továbbra is a leggyorsabban az elhízott amerikaiak csoportjában - tette hozzá a kutatást vezető Roland Sturm, a Rand Corporation nonprofit kutatóintézet vezető közgazdásza. A megállapítás azért fontos, mert éppen ezeknek az embereknek az egészségügyi ellátása kerül a legtöbbe, nagyjából a normális súlyúak költségeinek duplájába.

A közelmúltban megjelent tanulmányok a lakosság elhízásának csökkenéséről számoltak be ugyan, de ez a visszaesés a közepesen elhízottak körére érvényes.

A súlyosan elhízottak aránya 50 százalékkal magasabb volt a nőknél, mint a férfiaknál. Az afroamerikaiak köréből pedig kétszer több súlyosan elhízott került ki, mint a fehérek vagy a spanyolajkúak közül. A tanulmány szerint a 40 éven aluli korosztályban rohamosabban szaporodik a súlyosan elhízottak száma, mint a többi korosztály körében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A színpadon szenvedett balesetet Childish Gambino

A színpadon szenvedett balesetet Childish Gambino

Még ma megműtik a Real sztárját, egy hónapra is kidőlhet

Még ma megműtik a Real sztárját, egy hónapra is kidőlhet

A Terminátor után Superman is megérkezett Budapestre – fotó

A Terminátor után Superman is megérkezett Budapestre – fotó

Marabu FékNyúz: Rezsicsökkentés

Marabu FékNyúz: Rezsicsökkentés

Évekre lecsukják Bill Cosbyt, a "szexuális ragadozót"

Évekre lecsukják Bill Cosbyt, a "szexuális ragadozót"

Titkolta az Apple, de kiderült: mekkorák az akkuk az új iPhone-okban?

Titkolta az Apple, de kiderült: mekkorák az akkuk az új iPhone-okban?