szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A címkén megjelölt fertőtlenítő hatás elmaradását tapasztalták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Nemzeti Referencia Laboratóriumának szakemberei több olyan kéz- és felületfertőtlenítő, valamint mosogatószernél, amelyeket az élelmiszerláncban használtak.

A Nébih arra figyelmezteti az élelmiszer-előállítás területén tevékenykedő vállalkozókat, hogy fertőtlenítőszerek kiválasztásakor és felhasználásakor legyenek körültekintőek, az önellenőrző vizsgálatok során pedig gondoljanak a szerek hatékonysági kontroll vizsgálataira is.

A hatósági közleményben emlékeztetnek: az élelmiszereket előállító helyiségek megfelelő higiénés állapota jelentősen befolyásolja az ott tárolt, előkészített, feldolgozott élelmiszerek minőségét.

"A nem megfelelő szerek használatával az élelmiszer-vállalkozások álbiztonságban vannak a mikrobiológiai szennyezőkkel, kórokozókkal szemben, ami súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent" - olvasható a közleményben.

A hírből nem derül ki, pontosan mely fertőtlenítőszereknél észleltek problémát, hol és mikor.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!