szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január 1-től megszűnt a főváros két detoxikálója, ezentúl a sürgősségi osztályokra viszik az alkoholmérgezetteket. A változás Zacher Gábor toxikológus szerint jobb ellátást jelenthet majd a pácienseknek.

A korábbi évek átlagát hozta a mostani szilveszteren a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiája: január 1-én reggelig 69 embert szállítottak be, több mint kétharmadukat alkoholmérgezés miatt – mondta az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorában Zacher Gábor főorvos.

A szakember szerint a beszállítottak körülbelül fele 18 év alatti volt. Zacher arról is beszélt, hogy a szerencsésebbek, akik ha berúgnak, nem egy bozótban, elfeküdve ébrednek, illetve nem rabolják ki őket, vagy nem lesznek másfajta bűncselekmény áldozatai, hanem bekerülnek a kórház védett környezetébe, ahol az egészségügyi állapotukon is lehet javítani.

A főorvos hozzátette, munkájukban döntő változást hozott, hogy január 1-én reggel 8 órától bezárt a két fővárosi detoxikáló állomás. Ezentúl az ittas betegek ellátása az öt budapesti sürgősségi osztályhoz tartozik, a súlyos alkoholmérgezettek és a 14-18 év közötti páciensek kezelése pedig a Péterfy Sándor utcai kórház feladata.

Zacher Gábor szerint ez üdvözlendő pozitív változás. Hozzátette, a detoxikálókban eddig pszichiáterek látták el a súlyosan ittas embereket, holott a részegség etanol okozta mérgezés, ami nem pszichiátriai, hanem sürgősségi feladat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója

Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója

60 ezer forinttal kevesebb lehet valójában az átlagkereset

60 ezer forinttal kevesebb lehet valójában az átlagkereset

2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót