szerző:
LA
Tetszett a cikk?

Az 52 éves Sean Pennről gladiátorszerű képek jelentek meg minap egy bulvárlapban. Vettük a bátorságot, hogy megnézzük, nálunk hogy festenek a férfiak ötven felett. Schiffer Miklós pedig megmondta, hogy kellene. Seregszemle.

Hollywoodban könnyű, a színészek arra (is) kapják a gázsijukat, hogy felkészüljenek egy szerepre, a felkészüléshez pedig a szellemi ráhangolódás mellett a test újraépítése is hozzátartozik, Sean Penn például a Gengszerosztag című filmben kapott főszerepe miatt (is) jó karban tartja magát: minap a strandon kapta le egy lesifotós, ahogy kigyúrt felsőtesttel grasszál a homokon. Aztán ott van Richard Gere, aki már 60 felett van, de Végzetes hazugságokban bemutatja a sikeres úriembert, aki csak erkölcseiben feslett, külcsínben makulátlan.

Schiffer Miklós stílusszakértő szerint Magyarországon az ötven feletti férfiak korosztálya a legnehezebb korcsoport, mert még épp eleget éltek az előző rendszerben ahhoz, hogy rossz berögződésekkel rontsanak az összképen. „Nem találják magukat a magyar férfiak. Amíg külföldön nem elég sikeresnek lenni, sikeresen is kell kinézni, itthon épp ellenkező a hozzáállás – mondja a szakértő. Ne gondolják, hogy nekem olyan jól megy – ez a ruhaválasztás üzenete. Egy másik probléma Schiffer szerint, hogy az évi 2-3 kiló súlygyarapodás ellen sem tesznek semmit a középkorúak, „ami 10 év alatt 30 kiló pluszt jelenthet”.

Sean Penn 52 évesen ilyenre gyúrta magát
©

Az elkeseredettség kiül a testre toka és pocak formájában, az elhanyagolt, ápolatlan öltözködéssel pedig a „nemzeti” stílus is slendriánságot tükröz. „A szürke piaci dzsekis férfiak télen rátelepednek az országra”. Alig látni kék, vagy barna kabátos, jól öltözött figurákat az utcákon - Schiffer szerint. Ha már a cipőjükre odafigyelnének az ötvenes urak, jó kezdet lenne: „A cipő legyen bőr, és tiszta. Van, aki harminc éves félcipőt is tud szépen hordani”.

A másik jó tanács, hogy ne akarjanak görcsösen fiatalabbnak látszani ötven felett a férfiak, ezt pedig nem csupán a magyarok hajlamosak figyelmen kívül hagyni. „Giorgio Armani nyolcvan felé jár, de nem lehet retusálatlan képet találni róla, az arca pedig már több műtéten is átesett”. A stílustanácsadó szerint a pengét a férfiak arcán csak borotválkozásra szabad használni.

De mit mutatnak a hazai közszereplők ötven felett? Megnéztünk egy focicsapatnyi férfit.

Kulka János fehér köpenyben lopta be magát a szívünkbe, de ő az a Steve Jobs, akinek sokkal jobban áll a farmer és a fekete garbó. Kulkán látszik, hogy mindig ad magára, de még a Páger-gyűrű is öltözteti.

Kulka János a dögös ötvenes
©

Kepes András Schiffer Miklós szerint nagyon hiányzik a magyar televíziózásból. Visszafogott eleganciája, túlzások nélküli megjelenése lenne kívánatos mindenkinek ötven fölött.

Kepes hiányzik a képernyőről
©

Aradszky László a legjobb példa arra az idősődő férfira, aki nem tudja mikor kell abbahagyni, vagy leszokni a harsány színekről.

Aradszky szereti a feltűnő színeket
©

Kemény Dénes a tipikus magyar sportember, aki jól takarja az elért sikereket. A magyar vízilabdaválogatott atyaúristeneként sem érzett rá a külföldről ismert lezseren elegáns edzőstílusra, maradt a susogós nacinál, és a pólóingnél. 

Kemény Dénes jól palástolja a sikert
©

Somló Tamás mintha Mario Vargas Llosa egyik regényének főhőse lenne, és ebbe Lakatos Márk sem köt bele a Voice mesterének öltöztetésekor. A bohém Somlót még Malek Andrea is megirigyelte a legutóbbi adásban, mikor Schwartz Dávidból kreált dívájának sálját sokkal férfiasabban hordta, és ellopta a show-t.

Somló a'la Voice
©

Pálffy István műsorvezetőként kénytelen volt odafigyelni magára,  mióta megrögzött politikus és borász az öltözködését nem, de fizimiskáját elhanyagolja, kissé csapzott, de a politikusok közül még mindig az egyik legstílusosabb. Vakok között legalábbis félszemű. 

Pálffy István
©

Rékasi Károly a kigyúrt ötvenes, aki Sean Penn nyomdokába léphetne, ha esélye lenne hasonló szerepekre, mint az Oscar-díjas színésznek. A B kategória a homlokon hordott napszemüveg, és az egyéb testrészeken hordott fuxok arányában mérhető Détár Enikő férjénél, aki tökéletesen azonosulni látszik a Barátok köztben eljátszott seftessel.

Rékasi, a jól eltalált seftes
©

Gyurcsány Ferenc tudja mi a politikai kommunikáció, még ha ezt úgy is használja, hogy a bukásához vezet. Regnálása alatt nagyobb figyelmet szentelt a vizualitásra, de mióta nem ő a király, kissé elhagyta magát, ám ezt sem rest nagydobra verni. Az éhségsztrájk kötelező velejáróját is örömmel viselte pocakosodása ellen, a jövő évi kampányra pedig fizikailag bizonyára tökéletes formába hozza magát.

Gyurcsány Ferenc
©

Egy Mácsai Pált minden nő szeretne saját díványára, avagy fordítva: örömmel lenne fekhelye. A nyugati értelmiségiek stílusjegyeit hordozza, a farmer-fehér ing- piros tornacsuka kombináció például túlmutat az örkényes Mácsain, aki nem tudja, és nem is érdekli, hogy mi az a férfias egy Nők Lapjában megjelent férfi-napi interjúja szerint. Mi megmondjuk: ő.

Mácsai a nők álma
©

Havas Henrik a színes ötvenes, aki azzal tartja magát fiatalon hogy legalább két gombot mindig kigombolva hagy az ingén, és azzal ellensúlyozza a bohókás képet, hogy komoly arccal szopogatja a szemüvegét.

Havas Henrik felsőjén mindig van kivágás
©

Náray Tamás nem szereti a nyilvánosságot, a divattervező ugyanúgy őrzi életét a bulvártól, mint a fiatalos képet magáról, ám ez a divatszakmában alapkövetelmény. Náray mindig fess, el sem tudnánk képzelni kócosan, macinadrágban, vagy alapozó és jó bevilágítás nélkül.

Náray nincs is ötven felett, és nem is lesz soha
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!