szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Twitteren keresztül követik nyomon az influenzás megbetegedéseket az Egyesült Államokban a Johns Hopkins Egyetem szakemberei.

A közösségi oldal felhasználói rengeteget foglalkoznak az influenzával, amely idén súlyos és járványszerű méreteket öltött az országban, így a szakembereknek nehéz volt különválasztaniuk a fertőző betegséget csupán érintő és a valódi eseteket említő bejegyzéseket.

A Johns Hopkins Egyetem informatikai tanszékén dolgozó Mark Dredze és kollégái az emberi nyelv feldolgozására épülő szűrőprogramot dolgoztak ki, amely kizárólag a valódi influenzás esetekre vonatkozó információkat juttatja el a kutatóknak, kiszűrve minden egyéb, a betegséggel kapcsolatos Twitter-bejegyzést az Egyesült Államokra kiterjedően.

A rendszer teszteléséhez a szakemberek összevetették saját eredményeiket az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) adataival. Az amerikai média december végén kapta fel az influenzajárvány témáját, ám a rendszernek sikerült hatékonyan kezelnie a betegséggel kapcsolatos Twitter-üzenetek hirtelen megugrását.

A kutatók térképeket is készítettek, amelyek az influenza elterjedtségét mutatják az egyes államokra lebontva. Dredze reményei szerint a rendszert a jövőben más betegségek nyomon követéséhez is tudják majd használni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlépte a 11 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma

Átlépte a 11 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma

Mosás közben felszabaduló mikroszálakkal van tele az északi-sarkvidék

Mosás közben felszabaduló mikroszálakkal van tele az északi-sarkvidék

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni