szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ne együnk havat, ne induljunk útnak gyalog – szakembert kérdeztünk a kihűlés veszélyeiről, és a lehetséges védekezésről.

Ezrek rekedtek az utakon már tegnap délután a havazás és a viharos erejű szél miatt járhatatlanná vált szakaszokon. (A hóhelyzetről folyamatos tájékoztatást ad a hvg.hu.) Sokan az egész éjszakát, és a péntek nagy részét is kénytelenek voltak autójukban, vagy a buszokon. Ilyenkor nagyon fontos, hogy megelőzzük a kihűlést.

Egy, a hvg.hu-nak nyilatkozó toxiológus szakember szerint a legfontosabb persze, hogy amíg lehet, fűtsünk az autóban. Ha azonban már elfogyott a benzin, a következőkre kell figyelni, hogy megelőzzük a bajt. Első, a hőszigetelés: vegyünk magunkra minden a kocsiban fellelhető ruhát. Ha autóban ülünk is, mindenképpen mozogjunk, próbáljunk tornagyakorlatokat végezni, ha fázni kezdünk.

Galériánkhoz kattintson!
©

Mivel először az arc, és a végtagok hűlnek ki, ezekre figyeljünk a legjobban: ha van, húzzunk több réteg zoknit a lábunkra, ha nincs kesztyűnk, arra is húzzunk zoknit. Ha nincs nálunk sál, vagy kendő, de van egy felesleges pólónk, azzal próbáljuk meg az arcunkat eltakarni. Nagyon vigyázzunk, hogy a cipőnk, ruházatunk ne ázzon át: ha nem vízálló a lábbelink, és mindenképpen ki kell szállnunk a hóba, húzzunk rá nejlonzacskót.

Ha szomjasak is vagyunk, lehetőleg ne együnk havat, legfeljebb, ha már nagyon muszáj. A hótól ugyanis gyorsul a szervezet kihűlése. Nem véletlen, hogy az orvosok is langyos, meleg italokkal igyekszenek – többek között – helyreállítani egy kihűléses esetben a normál testhőmérsékletet.

Természetesen ugyanígy nem javallott az alkohol fogyasztása sem: egyrészt vizet von el a szervezettől, így gyorsabb a kiszáradás, hamarabb kényszerülhetünk hóevésre, másrészt a hőérzet csökkentésével növeli a kihűlés veszélyét.

Semmiképpen se induljunk el gyalog, ne hagyjuk el az autót. Bár normál körülmények között egy egészséges felnőttnek természetesen nem árthat néhány óra gyaloglás, amíg segítséget talál, ilyen szélben, nagy hóban, és hidegben egy-két óra alatt is veszélyesen átfázhatunk, miközben sokkal lassabban haladunk egyébként is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Havazás: beszakadt a kapuvári kórház egyik épületének teteje

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) a fenntartásában működő egészségügyi intézményektől folyamatos tájékoztatást kér a rendkívüli időjárási időszak alatt felmerülő nehézségekről, valamint a biztonságos betegellátás érdekében megtett intézkedésekről.

hvg.hu Itthon

Csillapodik a helyzet az utakon – percről percre

Az extrém márciusi tél harmadik napján még mindig sok települést elzárt a hó, és több útszakasz járhatatlan. Orbán Viktor péntek esti közlése szerint mindenki biztonságban van, az OMSZ nyolc megyére adott ki citromsárga figyelmeztetést, de nagyobb csapadék szombaton már nem várható. Az M1-es autópályát hajnalban megnyitotta a rendőrség Budapest felé, Fejér megyében aki teheti, ne induljon útnak. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-val percről percre!

hvg.hu Nagyítás

Havazás miatt a forradalom elmarad! - Nagyítás-fotógaléria

Szinte minden ünnepi rendezvényt lefújtak a szokatlanul zord márciusi időjárás miatt. A tegnap óta tartó havazás sok települést elzárt a külvilágtól, száznál is több útszakasz járhatatlan. Ünnepi körkép az 1848-49-es forradalom évfordulóján. - Galériánkat frissítjük!