szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Rudas fürdő vizének radioaktív tartalmáról ír a National Geographic magazin online kiadása annak kapcsán, hogy a New York-i polgármester háborút hirdetett a cukrozott italok ellen.

A lap megjegyzi, nem az italok cukortartalma az egyetlen olyan vitatott összetevő, amelynek kérdéses az egészségre gyakorolt hatása, ezzel kapcsolatban pedig közöl egy 1937-es fotót, amelyen egy nő a Rudas fürdő állítólag rádiumot tartalmazó, sötétben világító vizéből kornyol.

A National Geographic hozzáteszi, a fürdő ma is nyitva van, és büszkén hirdeti a "kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos, radioaktív hévízet, melynek fluoridion-tartalma is jelentős".

A víz ivása vagy a benne való megmártózás ajánlott gyógymód degeneratív ízületi megbetegedések, ízületi gyulladások és neuralgiás tünetek esetére is annak ellenére, hogy Marie Curie, a rádium felfedezője éppen abba halt bele, hogy túl sokat volt kitéve a sugárzásnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!