szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországot és az Európai Uniót nem fenyegeti a Kínában megjelent madárinfluenza veszélye – ezt mondta az országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten újságíróknak. Paller Judit úgy fogalmazott: kicsi az esélye annak, hogy itthon megjelenjen a betegség, de kizárni nem lehet. Továbbra is kérik ezért, hogy aki a közelmúltban Kínában járt, és beteg, azonnal menjen orvoshoz.

A tisztiorvosi szolgálat kéri az Országos Mentőszolgálatot, a háziorvosokat és a kórházi orvosokat, hogy azonnal jelentsék az Országos Epidemiológiai Központnak, ha olyan influenzagyanús beteggel találkoznak, aki elmúlt 10 napban Kínában járt.

A betegek légúti mintáit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai központi referencialaboratóriumába, Londonba küldik.

A magyar járványügyi hatóságot múlt héten értesítette a WHO, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ arról, hogy Kínában egy új madárinfluenza-vírust azonosítottak, amely súlyos emberi megbetegedést képes okozni. Paller Judit azt mondta, hogy akiknél eddig a H7N9 vírust igazolták, azok nem voltak egymással kapcsolatban.

A tiszti főorvos azt is mondta: a WHO most nem tartja indokoltnak utazási korlátozás bevezetését, de a Kínába utazóknak azt javasolják, hogy tartsák be a higiénés előírásokat, kerüljék el a baromfi- és kisállatpiacokat, és lehetőleg ne érintkezzenek szárnyasokkal.

Magyarországon is folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet, és rendszeres tájékoztatást adnak az esetlegesen szükségessé váló intézkedésekről – tette hozzá.

A madárinfluenzának a közelmúltban Kínában megjelent H7N9-es, korábban emberen ki nem mutatott típusa vasárnap éjfélig 21 ember fertőzött meg, közülük hatan haltak meg, 621 hozzátartozójukat megfigyelik. A megbetegedések kivétel nélkül az ország keleti részén lévő területeket és Sanghaj városát érintetik. Utóbbiból jelentették eddig a legtöbb esetet, összesen tízet.

A kínai nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság hétfői sanghaji sajtótájékoztatóján arról számoltak be: egyelőre semmi jele annak, hogy a H7N9-es új madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedne. A hatóságok továbbra is vizsgálják a betegek közvetlen hozzátartozóit és rokonait, de eddig nem mutatták jelét a betegségnek, így kizárható, hogy járványról lenne szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!