szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négyezernél is több egészségügyi dolgozót érint a "kettős ellátás tilalma", vagyis hogy választaniuk kell a munkájuk folytatása, valamint a kényszernyugdíjazás között - derül ki Doncsev András, az Emberi Erőforrás Minisztériumának államtitkárának egy írásbeli kérdésre adott válaszából.

Doncsev András Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában kifejtette, az egészségügyben  a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által koordinált intézményi adatszolgáltatás, valamint a GYEMSZI-ben működő T-M Kontrolling rendszer adatai alapján a "kettős ellátás tilalmával" összefüggésben összesen 4059 egészségügyi dolgozó érintett.

Mint írta, ebből az egészségügyért felelős miniszter által irányított vagy felügyelt intézményeknél 4004 fő (1793 fő orvos és 2211 fő szakdolgozó), a honvédelemért felelős miniszter által irányított egészségügyi intézménynél 26 fő, a rendészetért felelős miniszter által irányított vagy felügyelt intézménynél 29 fő dolgozik.

Mivel a "kettős ellátás tilalmára" vonatkozó szabályozás 2013. július 1-jétől alkalmazandó, a fenti számadatok az időközben struktúra-átalakítás révén állami tulajdonba, illetve fenntartásba kerülő intézmények dolgozóira vonatkozó adatokat is tartalmazzák.

"Nehezen becsülhető meg előre az elkövetkező évek érintetti aránya, mivel az több tényező függvényében változhat. Az egészségügyi ágazatban biztosított kompenzációs lehetőségeknek köszönhetően az érintettek körének növekvő létszáma nem jelent automatikusan egészségügyi humánerőforrásveszteséget" - írta Doncsev.

Doncsev egy másik válaszában hozzáteszi, az erről szóló kormányhatározat lehetővé teszi a nyugdíjazás miatt megszüntetett jogviszonyú egészségügyi dolgozók státuszainak betöltését, ám az egészségügyi ágazatban az egészségügyi ellátás zökkenőmentes működtetésének biztosítása érdekében azon személyek esetében, akik munkájára feltétlenül szükség van, indokolt a kieső jövedelmük kompenzálásával a további munkavállalás ösztönzése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok autós örülhet neki: Hivatalosan Magyarországra érkezik az Android Auto

Sok autós örülhet neki: Hivatalosan Magyarországra érkezik az Android Auto

Megfiatalították a sejteket a tudósok, visszanyerték látásukat az egerek

Megfiatalították a sejteket a tudósok, visszanyerték látásukat az egerek

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi