szerző:
MTI

A sármelléki Hévíz-Balaton Airportra indít járatot májusban Rigából az airBaltic lett légitársaság, és növeli budapesti járatainak számát is - jelentette be a légitársaság kedden a Lett Köztársaság budapesti nagykövetségén tartott turisztikai rendezvényen.

Hévízre a nyitójárat május 4-én indul, és október elejéig hetente egy járat közlekedik majd szombati napokon a lett fővárosból. Budapestre 2011 óta repül az airBaltic, az idén már a téli időszakban is közlekedtet járatot heti négy alkalommal, júniustól szeptember végéig pedig heti ötre emelik a járatok száma. 

Az 1995-ben alapított, állami tulajdonú lett nemzeti légitársaság mintegy 60 célállomásra közlekedtet járatokat Európába, a Közel-Keletre, Oroszországba és FÁK-államokba. Az idei nyári szezonban hat új járatot indít, Hévíz mellett a szardíniai Olbiára, Máltára, Prágába, Larnacába, valamint Rijekába. A légitársaság flottája 26 repülőgépből áll, köztük Boeing 737-300-as és 737-500-as, Fokker 50-es, valamint Bombardier Q400-as. 

A társaság árbevétele 2012-ben 229 millió lett lat volt (326 millió euró) az előző évi 230 millió lat (327 millió euró) után. Eközben utasainak száma 8 százalékkal 3,08 millióra csökkent tavaly a 2011. évi 3,35 millióról. A nettó veszteség 2012-ben 19 millió lett latra (27 millió euró) csökkent az előző évi 85 millióról (121 millió euró). A légitársaság 2014-re már nyereséget tervez.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!