szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Háromdimenziós nyomtatóval készített plasztik légcsővel mentették meg egy kisbaba életét michigani orvosok, akik elsőként alkalmazták ezt a módszert.

Az ohiói Kaiba Gionfriddo légzése egy születési rendellenesség miatt gyakran leállt, és a szíve is megállt. A biológiailag lebomló műanyagból mesterséges légcső kifejlesztését kutató michigani orvosok korábban még nem próbálkoztak ilyen protézis beültetésével, de amikor a kisfiú élete veszélybe került, engedélyt kaptak a műtétre az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivataltól.

Egyetlen nap alatt száz apró plasztik csövet "nyomtattak" különböző formában és méretben. Ezek egyikét ültették be az akkor három hónapos kisfiú szervezetébe, elsőként végezve el ilyen típusú műtétet.

A ma már 19 hónapos Kaiba légzése a műtét óta rendben van. Mióta egy évvel ezelőtt hazaengedték a kórházból, egyetlen légzési krízisen sem esett át. A biológiailag lebomló műanyag cső a gyerek hároméves korára tűnik el a szervezetéből, közben azonban egészséges szövetek veszik át a szerepét.

Glenn Green a műtétet végrehajtó C.S. Mott michigani gyerekkórház orr-fül-gége specialistája szerint a gyermek most egészséges. Az esetét leíró tanulmányt a kutatók a New England Journal of Medicine című folyóirat csütörtöki számában publikálták.

Független szakértők nagyra értékelték a kutatók munkáját, és egyetértettek abban, hogy a háromdimenziós nyomtatásban nagy lehetőségek rejlenek a protézisekkel kapcsolatos megoldatlan orvosi problémák terén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!