szerző:
Mayer András
Tetszett a cikk?

Manapság már mindenki tud fotózni, utazáskor kibújik az emberből a vélt, vagy valós tehetség, de mégis, mitől érhetjük el a legtöbb lájkot fotóinkkal? Sorozatunkban erre adunk hasznos tippeket, az első részből kiderül, hogy okostelefonnal, a kompakt avagy tükörreflexes masinával érdemes nekivágni a világnak.

Melyik a legjobb fényképezőgép? Az, amelyik kéznél van. Hiába vesszük meg a legszuperebb, legdrágább fényképezőgépet, ha inkább a szállodában hagyjuk, mert nehéz. Ám lesarkítva a dolgot, még a legjobb telefonnál is jobb képet csinál a leggyengébb kompakt fotógép és a legjobb kompaktnál is jobb képet csinál a leggyengébb tükörreflexes gép.

Telefon kontra kompakt

Az okostelefon az utazó legjobb barátja. Helyettesíti a naptárat, a jegyzetfüzetet, a térképet, az iránytűt, a diktafont, a szótárat, az elemlámpát, a számológépet - és a fényképezőgépet. Mindenhova elkísér és még ott is lehet vele fotózni, ahol amúgy ennek nemigen örülnek. Ezen kívül, ha van Wifi, számítógép nélkül is megy az online feltöltés.

©

Tehát, ha jó fénykörülmények között, azaz nappali fényben fotózunk, és csak a netre tesszük a fotókat, akkor elég a telefon. Ha este, vagy belső térben is akarunk fényképezni, vagy amit fotózunk gyorsan mozog, vagy túl messze van -  pláne, ha a fotókat nyomtatásban, vagy akár csak képernyővédőnek szeretnénk használni -  vegyünk legalább egy kompaktot. Ezeknek nem csak a felbontása nagyobb, de általában a színei is szebbek. Sokkal okosabbak, általában gyorsabbak, rendes vaku van bennük és az optikai zoom (az a kis kukker, amit kitol) közel hozza például az állatkerti krokodilt szemét. Viszont még egy kompakt fényképezőgép is plusz egy kütyü, amire vigyázni kell, na meg van hozzá egy töltő és az apróságok, amiket mind jól el lehet hagyni. Cserébe viszont sokkal szebb, részletgazdagabb fotókat kapunk.

A telefon kicsi, mindig kéznél van és a technológia folyamatosan fejlődik. A kis méretnek azonban ára van, a képminőségben kell kompromisszumot kötni. Telefon, vagy kompakt fényképezőgép-vásárlás előtt lehet olvasgatni fórumokat, mások tesztfotóit összehasonlítgatni, de ezek általában nem standardizált körülmények között készülnek.

A megapixel-háborúnak vége

A leggyakrabban mutogatott adat, ami annyira nem is fontos: a megapixelek száma. Persze az eladók ma is ezzel a számmal jellemzik a telefonba épített kamerát. Könnyű megjegyezni, könnyű összehasonlítani, de a képminőségről keveset tudunk meg belőle. Talán még nem tudják, de a megapixel-háborúnak vége. Ha a fotókat a Facebookra, vagy hasonló galériákba szánjuk, felbontásban ma már szinte bármelyik telefon 4-5 megapixele bőven elég. A kopakt gépek 14-16 megapixelével már meglehetősen nagy papírképeket is készíthetünk, sőt, akkor se feltétlenül megy tönkre, “esik szét” a kép, ha csak egy részletét akarjuk kinagyítani.

©

Ha nem a megapixeleket kell nézni, akkor mit? A pixelek számánál sokkal fontosabb adat például a fényerő. Ez elsősorban azt jelenti, hogy kevés fényben hogy boldogul a gép. Ez egy szám, ami az objektív elejére van írva, és pl így néz ki: 1:3.5-5.9, vagy így: 1:2.0-5.8. Mi kell nekünk ebből? Az 1: utáni első szám. Minél kisebb, annál jobb. A 3.5 egy mai átlagos kompakt gép adata, ha ez a szám 3.5-nél nagyobb, nem érdemes megvenni. Ha ennél kisebb, például 3.0, vagy 2.8, esetleg 2.0, az már jót jelent. Ellenben az, hogy az optikai zoom hányszoros egy elég haszontalan adat, ennél csak a digitális zoom fölöslegesebb - ezt legjobb, ha egyből kikapcsoljuk.

Kompakt kontra tükörreflexes

Ezen kívül minél jobb a fényerő, annál jobban tudunk kevés  fényben fotózni, mégsem lesz zajos. Ez nem az a kis kattanás, amit fotózáskor hallunk, hanem az ún “képi zaj”, ami nagyon sok képet elront. Ez fontos dolog, mérhető is, mégsem szokták adatként megadni. Ez az, amikor a kép “hangyás”, vagy “koszos”, általában kevés fényben készült képeknél fordul elő. Különösen, ha nagyítva nézzük a képet. De ahogy fejlődnek a fotógépek a zajszintjük folyamatosan javul, szóval minél újabb, annál jobb (ez inkább csak azonos márkán belül érvényes). Ha kevés fényben tervezünk fotózni és igazán jó képeket szeretnénk érdemes eggyel feljebb lépni és tükörreflexesben gondolkodni.

A tükörreflexes után az élet: nehéz

Nem kis terhet vesz a nyakába, aki tükörreflexes gép vásárlására adja fejét. Nyaraláskor ahány fotóst látunk, aki ezer fokban romokat mászik, hátán egy tízkilós pakkal és egy állvánnyal - mind így kezdte: vett egy tükörreflexes gépet egy objektívvel. Aztán egy teleobjektív, vaku, még egy nagylátószögű objektív, meg néhány nagy fényerejű, csak hordárt nem adnak hozzá.

Tükörreflexes gép esetében azt kell előre eldönteni, hogy milyen márka legyen, mert jó eséllyel annál maradunk, akár örökre is. Utána felső határ a csillagos ég. Gyalog, pakkal, állvánnyal.

Opcionálisan lehet próbálkozni egy MILC kamerával is. Ez egy új kategória, a tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgép. Képzeljünk el egy pici kompaktot, amire rátehetjük a legnagyobb objektívet is. Vagy inkább fordítva, az objektívre tesszük a fényképezőgépet. Mindegy. Ez egy kicsi, csendes, cserélhető objektíves gép, amit a “pancake” (palacsinta) objektívvel zsebre is tehetünk.

A sorozat második részéből az is kiderül, hogyan kezeljük a gépet, ha sok-sok Facebookos lájkra vágyunk.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Később is kérhető a hitelmoratórium

Később is kérhető a hitelmoratórium

Napjaink ikonja lett a BBC-szakértő, akinek széttrollkodták a gyerekei az élő bejelentkezését

Napjaink ikonja lett a BBC-szakértő, akinek széttrollkodták a gyerekei az élő bejelentkezését

Hivatalos: Elmarad a 40. jubileumi Budapesti Tavaszi Fesztivál

Hivatalos: Elmarad a 40. jubileumi Budapesti Tavaszi Fesztivál