szerző:
hvg.hu

Nem engedélyezi az ÁNTSZ, hogy felfújható kismedencéket helyezzenek ki nyárra a gyerekeknek az óvodák, bölcsődék udvarára. Akár büntetés is járhat azért, ha valahol megszegik az előírást, ezért egyre több óvodában nem pancsolhatnak már a gyerekek – derül ki a bama.hu cikkéből.

A lapnak egy édesanya jelezte, hogy gyermeke óvodájában már nem fürödhetnek a kicsik az udvaron. Egy másik intézmény óvónőjét pedig elmondása szerint 100 ezer forintos bírsággal sújtotta az ÁNTSZ, amiért egy kismedencében fürdette a gyerekeket az udvaron, és emiatt ott is felszámolták ezt a lehetőséget. A cikk szerint az óvónőt valójában nem büntették meg, csak figyelmeztették, hogy az intézmény akár bírsággal is számolhat, ha nem hagy fel a szabálytalan gyakorlattal.

A hír mindenesetre futótűzként terjedt el, több bölcsődéből és óvodából is eltűntek a felfújható lábáztatók, játékmedencék.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Kommunikációs Főosztályától azt közölték, hogy az érintett óvodában vélhetően OTH-alkalmazási engedéllyel nem rendelkező, illetve vízforgató berendezéssel nem ellátott medencében fürdettek gyermekeket. Az pedig közegészségügyi szempontból a nyári melegből, valamint az óvodai létszámból adódóan fokozottan fertőzésveszélyes, tehát a gyermekek egészségére nézve kiemelten kockázatos, mivel egy életkoránál fogva kiemelten érzékeny csoportról van szó. Mindezek miatt kollégájuk helyesen járt el, amikor megtiltotta ezt a tevékenységet – tették hozzá.

Az áruházakban vásárolt felfújható vagy keményfalú medencéknek OTH-alkalmazási engedéllyel kell rendelkezniük. Ezeket a medencéket általában kizárólag otthoni családi alkalmazásra engedélyezik, műszaki kialakításuk közcélú felhasználásra alkalmatlan – magyarázták.

Bölcsődékre, óvodákra a közfürdőkről szóló rendelet vonatkozik, amely szerint 2006. december 31. után csak olyan közfürdő üzemeltethető, amelynek medencéi vízforgató berendezéssel vannak ellátva – olvasható a cikkben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!