szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ausztráliai Melbourne-ben a legjobb élni, utána viszont Bécs következik, a harmadik - legjobb - hely pedig a kanadai Vancouveré az Economist Intelligence Unit (EIU) idei listája szerint. A legkevésbé élhető település - jelenleg - Damaszkusz.

Összesen 140 város szerepel a londoni központú, független gazdasági elemző és információszolgáltató szervezet lajstromán. A tízes toplistán a negyedik és ötödik szintén kanadai város: Toronto és Calgary. Utánuk három ausztráliai következik: Adelaide, Perth és Sydney, majd pedig Helsinki és az új-zélandi Auckland.

Melbourne
©

Ami a lista legalját illeti, Damaszkusz a belháborús szíriai helyzet miatt lett sereghajtó, holott pár éve még viszonylag biztonságos városnak számított - legalábbis a közel-keletieket tekintve. Egy hellyel áll előrébb a bangladesi Dakka, utána a nigériai Lagos, a pápua új-guineai Port Moresby és a zimbabwei Harare jönnek lentről felfelé haladva.

Damaszkusz
©

Az EIU öt szempont alapján alakítja ki éves listáit. Ezek a közbiztonság állapota, az egészségügyi ellátás színvonala, a kulturális lehetőségek és a természeti környezet, az oktatás minősége és az infrastruktúra fejlettsége.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!