szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon az idén eddig egy nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentésében.

A Pest megyében élő 64 éves betegen augusztus elején támasztották alá laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést, az agyhártyagyulladásra jellemző betegség tünetei még júliusban jelentkeztek nála.

Az OEK augusztus közepén közzétett jelentése szerint az Európai Unió tagállamaiban a 32. héten újabb tíz nyugat-nílusi láz megbetegedést regisztráltak, illetve Oroszország területén, Volgográd régióban a megbetegedések száma még mindig növekszik, emellett négy esetet jelentettek ez évben először a Szaratov régióból. Izraelben hat újabb megbetegedést észleltek, főként Haifa körzetében.

A belgrádi közegészségügyi intézet hét eleji jelentése szerint Szerbiában már tíz halálos áldozata van a nyugat-nílusi vírus terjesztette fertőzésnek. Valamennyi áldozat 50 éven felüli, krónikus beteg volt, esetükben jóval magasabb a súlyosabb szövődmények veszélye. A legtöbb halálesetet Belgrád térségében jegyezték fel. A friss adatok szerint Szerbiában 82-en fertőződtek meg a kórral.

A nyugat-nílusi láz úgynevezett zoonotikus - állatról emberre terjedő - vírusbetegség, amely Magyarországon rendszeresen előfordul. Az 1960-as évek vége óta humán- és állategészségügyi kutatások, 2003 óta humán diagnosztikus vizsgálatok is bizonyítják egyes betegek esetében a vírus kóroki szerepét. Azóta évente négy-öt, laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedést diagnosztizáltak, főként a Nagyalföld területén. 2008-ban volt a legtöbb megbetegedés, akkor 19 esetben mutatták ki laboratóriumi vizsgálattal a fertőzést.

A vírus gazdái a madarak, közöttük szúnyogok révén terjed, az emberre is szúnyogcsípéssel kerül át a kórokozó. A vírus nagy távolságokra a költöző madarak révén jut el. A betegség szezonális időszaka hazánkban augusztus-október közé tehető. A vírus emberről emberre természetes úton nem terjed, vér- vagy szervdonáció során azonban a befogadó fertőződhet.

A betegség lappangási ideje 2-14 nap között változhat. A fertőzöttek többsége tünetmentesen vészeli át a fertőzést, vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek ötödében kialakuló megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel jár (láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések), magától gyógyul. 

Mindössze a fertőzöttek maximum egy százalékában alakul ki súlyos idegrendszeri szövődmény. Külön terápia, humán oltóanyag jelenleg nem áll rendelkezésre a nyugat-nílusi láz kezelésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pár napig még marad a ködös, hideg idő

Pár napig még marad a ködös, hideg idő

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”