szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Világszínvonalú ellátást nyújthatnak az újszülöttek pécsi intenzív centrumában azoknak az orvosi berendezéseknek köszönhetően, amelyeket a napokban helyeztek üzembe a Pécsi Tudományegyetem gyermek-, valamint szülészeti klinikáján.

A fejlesztést uniós támogatással valósították meg, és 467 millió forintba került. Ezenkívül az egyetem 109 millió forintot költött a 133 új eszköz, köztük inkubátorok, lélegeztetőgépek, infúziós pumpák, és ultrahangkészülékek használatához szükséges műszaki háttér megteremtésére – mondta Ertl Tibor, a projekt szakmai vezetője a beruházás hétfői zárórendezvényén.

Bódis József, a PTE rektora arról beszélt, hogy a régóta várt 21. századi műszerpark minőségi változást hoz az újszülöttek intenzív ellátásában.

Az egyetem az eszközbeszerzéssel kapcsolatos szerződés májusi aláírásakor azt közölte, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a pécsi újszülött intenzív centrum semmiben sem különbözik majd Európa vagy a világ hasonlóan magas szinten működő centrumaitól. A beruházás olyan adatrögzítést és terápiát tesz lehetővé, amely jelentősen növeli a koraszülöttek életben maradásának, a szövődmények korai felismerésének és eredményes kezelésének esélyét.

Emlékeztettek, hogy Magyarországon a csecsemőhalandóság 2011-ben 4,9, a Dél-Dunántúlon 4,5, Baranyában 4 ezrelék volt. Az országban évente körülbelül 1200 gyermek születik másfél kilogrammnál kisebb súllyal, közülük nagyjából százan kerülnek a PTE két telephelyen működő újszülött intenzív centrumába.

A csecsemők 80-90 százaléka életben marad, harmaduknál azonban szövődmények lépnek fel. Az egyetem arra törekszik, hogy a jó életminőség érdekében még tovább csökkentse a szövődmények lehetőségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!