szerző:
Kulcsár Hajnal
Tetszett a cikk?

Nem csak tavasszal, ősszel is érdemes megújulnunk, mert ha tudatosan készítjük fel szervezetünket a télre, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegségeket. Táplálkozási szakértők segítségével megmutatjuk, hogyan csinálhatjuk ezt jól.

Van olyan táplálkozási szakértő, aki azt mondja, nem kampányszerűen kell foglalkozni az egészségünkkel, míg mások teljesen elfogadottnak tartják a párnapos böjtöt, diétát, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ez nem méregtelenítés, hanem a szervezet tehermentesítése, az emésztőrendszer kímélése, illetve a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése.

„Az egészséges szervezet elvégzi a méregtelenítést, a máj, vese, tüdő és bőrön keresztül történő kiválasztás segítségével” – szögezi le Veresné Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem dietetikusa, aki szerint semmi szükség a kampányszerű kúrákra, ha folyamatosan odafigyelünk arra, hogyan élünk. Az igaz, hogy az ételekből nem tudunk mindent maradéktalanul hasznosítani, és a visszamaradt, esetleg testünk számára káros, vagy haszontalan anyagokat – ilyen például az alkohol is – át kell alakítani, majd el kell távolítani. A szervezetünknek ebben a munkában azzal segíthetünk a legtöbbet, ha nem koplalunk – ez ugyanis stresszhelyzetet jelent –, hanem mértékletesen étkezünk, tudatosan válogatva minél többféle élelmiszercsoportból. A mértékletességre például jó trükk, ha még azelőtt felállunk az asztaltól, hogy eluralkodna rajtunk a kellemetlen teltségérzet. A testünk kiválasztó funkciói sokkal jobban fognak működni, ha naponta megiszunk 1,5-2 liter folyadékot.

Veresné szerint hiába trendi manapság a léböjtkúra, vagy a nyers étrend, a legnagyobb gond ezekkel, hogy nem tartalmazzák az összes, az immunrendszer számára fontos tápanyagokat. Legyen szó a jó minőségű fehérjékről, a vasról és a B12-vitaminról, amelyekhez leginkább állati eredetű termékekből juthatunk hozzá. Elég, ha csak a napi három főétkezés tartalmaz valamelyikükből normál adagokat, a túlzásba vitt fogyasztásuk már nem segít, sőt plusz munkát ró szervezetünkre, gyengítve ezzel védekező képességünket.

Túry Gergely

Mit köszönhetünk a vitaminoknak?

„Sok mindent tehetünk ilyenkor ősszel az immunrendszerünkért, de a szélsőséges étrend nem tartozik ezek közé” – mondta el megkeresésünkre Gyuricza Ákos dietetikus. A szervezetünk védekezőképességét nagyban köszönhetjük a vitaminoknak, és ezeket nem egyféle ételből nyerjük, tehát fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Mint mondja, lehet jogosultsága a rövid kúráknak – gyümölcsnapoknak, nyers kosztnak –, de három napnál hosszabb ideig ne táplálkozzunk így, mert fehérjehiány léphet fel; ha a szervezet nem jut hozzá, valahonnan el kell vonnia, például az izmokat kezdi el leépíteni.

Az immunfolyamatokban számos enzim kulcsfontosságú, amelyekhez megfelelő cink-, vas-, B6-vitamin, vagy egyéb mikro-tápanyagok szükségesek. Nézzük, pontosan miért is lehetünk hálásak a vitaminoknak, ásványi anyagoknak. Az A-vitaminnak és a karotinoidoknak köszönhető például a nyálkahártyák épsége, amelyek a kórokozókkal szembeni elsődleges védelmi vonalat jelentik. Az A-vitamin szükségletünket biztosíthatjuk például belsőségek, halak, tojás, tejtermékek fogyasztásával, ahogy a sötétzöld és mélysárga zöldségekkel is, lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, esetleg roppanósra párolva.

A B-vitaminok csoportja a limfocita aktivitásának fenntartásában tölt be fontos szerepet; leggazdagabb forrásaink ez esetben többek között a gabona félék, olajos magvak, hüvelyesek, húsfélék. Eközben a D-vitamin a falósejtek (makrofágok) optimális működéséhez járul hozzá. A tengeri halak és a máj tartalmazza nagy mennyiségben, de megtalálható például a tojásban és a vajban is. E-vitamin hiányában a T-sejtek funkciói gyengülhetnek; szervezetünket növényi olajok, olajos magvak, diófélék, búzacsíra fogyasztásával láthatjuk el megfelelő mennyiségben e vitaminból.

Az immunválaszban résztvevő sejtek aktivitásához vasra van szükségünk: a marhahús, sertéshús, sötétzöld főzelékfélék, szója, kagyló mind kitűnő vasforrások. Arra is figyeljünk, hogy a növényekből származó aszkorbinsav és folsav fokozza, míg a gabonafélékben található fitátok csökkentik a vas felszívódását. A cink, szelén, és a réz – megtalálhatjuk többek között a kókuszdióban, brokkoliban, búzacsírában – szintén enzimalkotórészek, amelyek hiányában csökken a szervezet immunválasza az egyes fertőzésekre. A zöldségek, gyümölcsök C-vitamin tartalma – amely a szervezet ellenanyag termelésére hat – nyersen a legmagasabb, ugyanakkor ha ezeket megfőzzük, pároljuk, vagy sütjük a szervezetünk jobban tudja hasznosítani a bennük lévő egyéb tápanyagokat.

Tipp: háromnapos szőlőkúra

A ránk jellemző bőséges evés, a stresszes és mozgásszegény életmód igenis indokolttá teszi, hogy időnként beiktassunk egy-egy pihenő időszakot az életünkbe, tehermentesítve ezzel szervezetünket a felgyülemlett salakanyagoktól – mondja Dánielné Rózsa Ágnes, dietetikus. Egy őszi tisztítókúrához pedig szerinte nem is választhatnánk jobb gyümölcsöt, mint a szőlőt – a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és a víz elsősorban a bőrre, a vesére, a májra és a bélrendszerre fejti ki hatását.

A háromnapos szőlőkúra alatt naponta legalább hat egyenlő részre elosztva, két-három kilogrammnyi szőlőt és legalább két liter folyadékot – víz, szénsavmentes ásványvíz, forrásvíz, gyógyteák – kell magunkhoz venni. A szőlőmag is értékes része a gyümölcsnek, rágjuk szét, hogy a bennük lévő értékes anyagok is felszívódhassanak; a héjjal együtt segítik az emésztést és a bélfalak tisztítását. A szőlő és a víz alaposan átmossa, felfrissíti a szervezetet, amely kezdetben kellemetlen tünetekkel – például fejfájással, émelygéssel – járhat, de ezután energikusabbnak érezzük majd magunkat.

Aki nem tud, vagy nem akar több napon ennyire szigorú előírásokat követni, már azzal is segíti szervezete méregtelenítését, ha a szőlő és a cukormentes folyadékpótlás mellett csak gabonaféléket – barnakenyeret, natúr müzlit, barnarizst –, esetleg néhány szem diót, mandulát fogyaszt. Amennyiben ez a megszorítás is szigorúnak tűnik, heti egy-két szőlőnap beiktatásával is felfrissíthetjük a szervezetünket. A kúrára könnyű ételekkel hangolódjunk rá, és már előtte is kerüljük a kávét, a cukrozott üdítőket, az alkoholt. A visszatáplálás is fokozatosan történjen: almával, zöldséglével, főtt zöldségekkel, majd jöhetnek a gabonafélék, az állati fehérjék. A szakember azt is hangsúlyozza, hogy mint minden tisztítókúrát, a szőlődiétát is csak egészségesek végezhetik, gyermekeknek például, vagy várandósoknak, reflux-, bélbetegeknek, cukorbetegnek tilos. A legjobb persze, ha bármilyen diéta, kúra előtt konzultálunk orvosunkkal.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!