szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak Romániában az egészségügyi dolgozók, akik magasabb béreket és az egészségügy nagyobb mértékű finanszírozását követelték. A munkabeszüntetés reggel nyolctól tíz óráig tartott. Az orvosok és az asszisztensek a szolgáltatások harmadát biztosították, ugyanakkor voltak olyan erdélyi megyék, ahol hírügynökségi tudósítások szerint nem szüntették be a munkát.

Az egészségügyben dolgozók érdekeit védő Sanitas szakszervezet kilátásba helyezte, hogy csütörtöktől határozatlan időre általános sztrájkot indítanak. Az egészségügyi tárca és a szakszervezetek közötti tárgyalásokat várhatóan folytatják a következő napokban.

Marius Sepi, a Sanitas első alelnöke azt mondta, hogy a szervezetnek körülbelül százezer tagja van, és többségük részt vett a figyelmeztető sztrájkban. Emlékeztetett, hogy a tiltakozás nem a betegek ellen irányul, hanem csak azt kérik, biztosítson a kormány méltó körülményeket a gyógyításhoz a kórházakban. Azt kérik, hogy a kormány emelje a bruttó hazai termék (GDP) legalább 6 százalékára az egészségügyre fordított pénz nagyságát a mostani körülbelül 4 százalékról.

Az orvosok és az asszisztensek emellett magasabb béreket követelnek, valamint saját bérrendszer kialakítását a szektorban dolgozók számára.

A román orvosi kamara tájékoztatása szerint az Európai Unióban a romániai rezidensek kapják a legkisebb fizetést, átlagosan kétszáz eurót havonta. A szakorvosok átlagosan 435 eurót visznek haza. Becslésük szerint Románia 2007-es uniós csatlakozása óta 14 ezer orvos és több mint 50 ezer ápoló hagyta el az országot.

A Hotnews hírportál szerint az orvosi hierarchia csúcsán lévők akár 5 ezer és 12 ezer euró közötti összeget is kereshetnek havonta, ha magánpraxisban dolgoznak, a gyógyszergyártókkal szerződéseik vannak, valamint egyetemi oktatói állásuk is van.

Romániában elterjedt jelenség a hálapénz, az orvosok ezzel a nem hivatalos juttatással egészítik ki jövedelmüket. Vasile Astarastoae, az orvosi kamara elnöke szerint az orvosok fizetésének el kellene érnie legalább az 1500 eurót ahhoz, hogy lassuljon az elvándorlás, és a betegeknek ne kelljen hálapénzt adniuk.

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter törvényellenesnek nevezte a sztrájkot, és felszólította a kórházmenedzsereket, hogy intézkedjenek a sztrájkolók ellen. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bödőcs Tibor: Lehet, hogy jövőre jelentkezem az SZFE-re

Bödőcs Tibor: Lehet, hogy jövőre jelentkezem az SZFE-re

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”