szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés egy ritkább, de veszélyes formája, az agyvérzéses stroke esélyét, a vitaminhiány viszont kockázati tényezőt jelenthet - állapította meg egy francia minikutatás.

A vizsgálat során 65 olyan páciens adatait tanulmányozták, akik agyvérzésen estek át. A kontrolcsoportban 65 egészséges résztvevő volt. A tanulmány eredményeit az Amerikai Ideggyógyászati Akadémia éves gyűlésén fogják bemutatni. A vérzéses stroke akkor jön létre, amikor az agyi artéria megreped és vérzik. Ritkábban - az esetek 15 százalékában - fordul elő, mint az úgynevezett iszkémiás, azaz oxigénhiányos stroke, de veszélyesebb, mert gyakrabban végződik halállal. A vizsgálat során megmérték a részvetők vérének C-vitamin-koncentrációját, hogy kiderítsék, milyen kapcsolat lehet az agyvérzés és a vitamin mennyisége között. 

Összesen 41 százalékuk vérében átlagos, 45 százalékuknál alacsony volt a C-vitamin szintje, 14 százalékuknál pedig vitaminhiányt állapítottak meg. A stroke-on átesettek vérében általában kevés C-vitamint, az egészséges kontrolcsoportnál normális szintet mértek a kutatók.

Az eredmények alapján a magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly mellett a C-vitamin hiányát is a súlyos betegség egyik tünetének kell tekinteni - magyarázta Stéphane Vannier, a kutatás vezetője, a rennes-i Pontchaillou Egyetemi Kórház munkatársa. Hozzátette, hogy a C-vitamin valószínűleg segít a vérnyomás szabályozásában, valamint a csontokban, a bőrben és más szövetekben található kollagén nevű fehérje előállításában, ám ezt további kutatásoknak kell tisztázniuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!