szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A női vezetők térhódításával az üzleti öltözködés is egyre inkább feminin lehet, méghozzá úgy, hogy a professzionalitáson sem esik csorba.

Victoria Beckhamnek persze könnyű. Az üzletasszony a divattal foglalkozik, és már rég nem a Posh Spice-os időkből merít, amikor reggel kiválogatja a hacukáját. A vérprofi brit nőt emlegetik mindig az élen, ha stílusos menedzserasszonyokról cikkeznek, pedig vannak hatalmasabbak és a divat világától távolabbiak is, akik jó példát mutatnak öltözködésben. Ilyen Marissa Mayer, aki a Yahoo-nál vezető, vagy Christine Lagarde, az IMF vezére, de Dánia első miniszterelnöknője, Helle Thorning-Schmidt sem szégyelli kidomborítani nőies vonásait a hivatalos találkozókon.

A női vezetőktől ugyanis sokáig azt várták el, hogy ugyanúgy öltözzenek, mint a férfi főnökök, a feminin vonásaikat lehetőleg takarják, színekben még véletlenül se merjenek gondolkodni, a szoknya helyett pedig hordjanak nadrágot. Szerencsére mostanra már vannak elegen, akik nem hagyják, hogy elnyomják a nőiességüket, de ettől még nem tűnnek kevésbé profinak, vagy szeriőznek.

Victoria Beckham az üzletasszonyok stílusikonja
©

Az alapszabályokat viszont mindegyikük betartja: nem mutatnak túl sok bőrt, és nem viszik túlzásba. Mit? Hát épp ez az: semmit, amivel elvonnák a figyelmet a munkájukról, legyen az túl sok ékszer, retinaszaggató színkombináció, vagy hivalkodó luxuscuccok. Egyesek úgy játszanak a maszkulin jegyekkel, hogy azt nőiessé változtatják: a zakót ceruzaszoknyával párosítják, a nadrágkosztümhöz brutál magassarkút húznak, az ing ujját feltűrik és karpereccel finomítják, mások bátran vállalnak élénk színeket: tűzpirosat és pinket is láthattunk már felső vezetőn, anélkül, hogy zavaró lett volna.

Helle Thorning-Schmidt, Dánia miniszterelnöknője pirosban
©

Az viszont biztos, hogy mindegyiknek van egy blézere, egy selyeminge és egy ballonkabátja, utóbbit manapság jó nagy gallérral, derékon szorosan kötve, és mintásan hordanak a trendszetter üzletasszonyok – lovaglócsizmával, magassarkúval és lapos cipővel egyaránt jól mutat.

Marissa Mayer a Yahoo-t vezeti, és tud öltözködni
©
Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson