szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

London még csak most nyitotta meg első macskás kávézóját, amely iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy június végéig már nem lehet asztalt foglalni. A kávézó vendégeinek 5 fontot kell fizetniük kétórányi macskázásért. Budapesten már tavaly is működött két ilyen hely is.

Nem érdemes asztalfoglalás nélkül érkezni London első macskázókávézójába, a hely ugyanis június végéig teljesen megtelt.

"Az emberek szeretnének saját háziállatot, ám a kis lakásokban ez nem lehetséges" - mondta Lauren Pears, aki néhány hete nyitotta meg a Lady Dinah's Cat Emporium kávézót a brit főváros pénzügyi negyedének közelében. "Londonban nincs túl sok olyan hely, ahol az ember csak lekuporodik egy könyvvel, és egy-két macskával az ölében lazít egy picit" - tette hozzá a tulajdonos.

A macskakávézók tíz évvel ezelőtt kezdtek elszaporodni a japán városokban, ahol sokan egyedül élnek a toronyházak szűkös lakásaiban és nincs lehetőségük arra, hogy háziállatot tartsanak. A cicákkal való barátkozás népszerű terápiás módszer is a magányos vagy szorongó emberek körében. Budapest megelőzte Londont, a magyar fővárosban ugyanis már tavaly nyílt két macskás kávézó.

A londoni kávézó vendégeinek 5 fontot (1800 forintot) kell fizetniük kétórányi macskázásért. Az étlapon szereplő finomságokért - kávék, teák, szendvicsek - külön kell fizetni. A Lady Dinah's március 1-jén nyitotta meg a kapuit és már most teljesen megtelt június végéig.

A kávézó kezdőtőkéje - több mint 109 ezer font (40,3 millió forint) - közadakozásból jött össze. A tizenegy cicát olyan emberek adományozták, akik elhagyták az országot és nem tudtak tovább gondoskodni kedvencükről. A macskák jóléte elsődleges: az állatok rendszeresen pihennek napközben és a személyzetet külön kiképeztek a gondozásukra.

Az állatos kávézók népszerűsége töretlen: Londonban, Bécsben és Párizsban is nyílnak ilyen presszók, és a brit fővárosban hamarosan egy kutyakávézó is megnyitja kapuit. Az amerikai állatbarátoknak sem kell már sokáig várniuk: 2014 végéig két macskázó kávézó is nyílik a San Francisco-öböl térségében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!