szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vártnál magasabb áron, 425 ezer dollárért, vagyis átszámítva majdnem 95 millió forintért kelt el a Christie's aukciósház New York-i ékszerárverésén egy bross. Az ékszer azért különleges, mert a közepén egy olyan smaragd van, amely Napóleon második feleségétől, Mária Lujza osztrák főhercegnőtől származik.

A drágakő eredetileg egy diadémot díszített. Napóleon 1810-es házasságkötésük alkalmából ajándékozta meg I. Ferenc osztrák császár lányát a tiarával és más ékszerekkel.

Az 1847-ben elhunyt császárné egyik nagynénjére, más források szerint viszont egyik unokafivérére hagyta a kollekciót, amely családi tulajdonban maradt egészen 1953-ig – akkor egy leszármazott eladta a Van Cleef & Arpels ékszerháznak.

A műhely 1954 és 1956 között darabokra szedte a 79 smaragddal és több mint ezer gyémánttal díszített diadémot, a zöld színű drágaköveket pedig új ékszerekhez használta fel. Ezek egyike az a gyémántbross, amelyet a tiara egykori ékköve, valamint nyolc kisebb smaragd díszít.

©

Az asszony ékszerei 1999-ben kalapács alá kerültek, a Christie's akkor 178 500 dollárért értékesítette a brosst. Most 250-350 ezer dollárt remélt érte, az ékszer azonban végül jutalékkal együtt 425 ezer dollárért kelt el.

Kiemelkedett a szerda esti aukció kínálatából egy pár színtelen (különlegesen fehér), belül tökéletes, kerek briliáns csiszolású fülbevaló, amelynek az egyik párja 22,60, a másik pedig 22,31 karátos. Értékét 7-10 millióra taksálták, és végül az aukció legdrágább darabjaként 8,565 millió dollárért talált gazdára.

Kalapács alá került Eliza Branicka lengyel grófnő eljegyzési gyémántja, amelyet Zygmunt Krasinskitől, az egyik legnagyobb lengyel romantikus költőtől kapott 1843-as drezdai házasságkötésük előtt. A 2,49 karátos fantázia sárgászöld drágakő a becsült 300-500 ezer dollár helyett végül 1,8 millióért talált gazdára.

Az aukció a várt 50 millió dollárnál jóval magasabb, 60,56 milliós összbevétellel zárult. Az ékszereket ide kattintva lehet megcsodálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

Új edző után kell néznie a Bayernnek

Új edző után kell néznie a Bayernnek