szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Andrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos és felesége, Vajna Tímea méhmenedéket avattak a Holnemvolt Parkban.

A beporzó rovarok számára lakó- és áttelelőhelyet biztosító méhmenedéket adtak át csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó Holnemvolt Parkban.

Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója az eseményen elmondta: több mint 25 ezer méhfaj létezik, és a rovarbeporzású növényfajok 80 százalékának fennmaradása nekik köszönhető. Az új építmény pedig abban segíthet, hogy minél többen megismerjék a méhekre leselkedő veszélyforrásokat.

©

"Az utóbbi esztendőkben a tudósok és a méhészek egyaránt azt észlelték, hogy nagy mennyiségben pusztulnak a méhek, pedig ezen rovarok eltűnése beláthatatlan katasztrófával fenyeget" – hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a beporzóknak köszönhetjük minden asztalunkra kerülő ételnek az egyharmadát, és ha ezen rovarok eltűnnének, akkor a minket körülvevő világ is teljesen másként nézne ki.

©

A szervezet 2013 januárjában mutatta be beporzóvédelmi kampányát, ekkor azonosítottak hét olyan általánosan elterjedt vegyszert, amelyek kiemelten veszélyesek a beporzókra. A kampány révén sikerült elérni, hogy a hétből négy vegyszert az Európai Bizottság betiltott – közölte az igazgató, hozzátéve: a cél a további vegyszerek korlátozása és a beporzók védelme.

Az oktatási célra is alkalmazható méhmenedéket a Greenpeace Magyarország Mentsük meg a méheket! kampánya keretében Andrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos és felesége, Vajna Tímea, a kampány támogatói avatták fel.

©

A méhmenedék természetes anyagokból készített építmény, amely a magányosan élő méhek és más hasznos rovarok – többek között lepkék, katicabogarak – számára kínál megfelelő szaporodási és áttelelési lehetőséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát