szerző:
Lukács Andrea

Kreatív pláza nyílik, de multiplex, mozgólépcső és megalomán üzlethelyiségek nélkül. Újraélesztik a régen patinás Palomát az Astoriánál. Kárpáti Zsuzsanna szervező némi önkormányzati segítséggel lehel lelket a lepukkant térbe, amelynek félemeletét péntek délutántól birtokba vették a mai magyar dizájnra éhezők. A nyitás előtt találkoztunk a szép új Kossuth Lajos utcai világ megálmodójával.

Üzletház. Mi jut erről a városlakó eszébe? Csillogó padlón csikorgó bevásárlókocsik, liftmuzsika és étkezőszint, kisuvickolt üzlethelyiségek és neonos logórengeteg? A Kossuth Lajos utca 14-16. szám alatt ennek nyoma sincs. Csupán a tárva-nyitva álló, hatalmas kapuszárnyak utalnak arra, hogy ez nem egy hagyományos lakóház. A sötét kapualjban poros kirakatok csalogatnák a vásárlókat, de a Paloma a kilencvenes években volt csak felkapott. Akkor a lelkes kereskedők még nagyvonalúan fel is szőnyegezték az udvart.

A megnyitó után is sokan maradtak - kattintson galériánkért!
©

A szőnyeg azóta lerongyolódott. Az utóbbi két évtizedben leáldozott az Astoria szállóval srégen átellenben, a Puskin mozi közvetlen szomszédságában álló, az 1800-as évek végén épült Wágner-ház csillaga. Az udvaron már csak három üzlet – egy cipős, egy könyves és egy táskás – működik a régiek közül, a félemeleti szintre vezető lépcsőt sárga-fekete csíkos szalaggal zárták le, közlekedni is veszélyes volt rajta. A kisebb-nagyobb zugok állítólag szükséglakásként is funkcionáltak, és amikor Kárpáti Zsuzsanna elkezdte bejárni az épületet tavaly ősszel, minden alkalommal koszosan-porosan távozott. Mégis beleszeretett. Nem csoda, a házat mások sem feledték, a varosban.blog például beválogatta a legszebb budapesti lépcsőházak közé pár éve, akkor így írtak róla:

Az üzletek azért adnak különleges státuszt a lépcsőháznak, mert a boltok nem tehetik meg, hogy túl szakadt helyen értékesítsenek. Voltunk már néhány olyan lépcsőházban (például itt), amit véleményünk szerint pontosan ez menthetne meg a pusztulástól: ha egy vendéglátóhely vagy egy jó nevű üzlet megnyitna az udvarban, és vállalná a felújítást, vagy annak egy részét. Cserébe mindenki számára látható lenne ez az érték.

A zöld színű szőnyegen lépkedünk az algákkal díszített női szobrok felé, miközben a fenti szintekről szinte omlik a fejünkre a vakolat, majd a fém lépcsőfokok kongását hallgatjuk visszaverődni az oszlopokról. Varázslatos, különösen vasárnap, mikor egy teremtett lélek sincs ott, az üzletek is zárva.

Az V. kerületi önkormányzattal még a Design Hét alkalmával kezdett el beszélgetni a gazdátlan ingatlanrészről, amelynek hasznosításáról régóta gondolkodott a hivatal.

„Mivel iskolában dolgoztam, a nyaraim szabadok voltak, ezért valami foglalatosságot kerestem, hogy ne otthon malmozzak két hónapon át” – indokolja a kreatív szcénát jól ismerő, korábban egy művészeti iskolában kommunikációs vezetőként dolgozó Kárpáti, miért is kezdett álmodozni egy új közösségi térről.

Kattintson galériánkért!
©

Idén nyáron lesz dolga bőven, május 30-án ötkor ugyanis újranyitotta a Palomát, ahol kezdetként mintegy húsz magyar dizájnerrel visznek új fényt az udvarra. A helyiségekbe ékszeresek, táskások, cipősök, ruhások, lámpások, enteriőr dizájnerek költöztek be, van ahol közösködnek, de van, aki egy egész helyiségben mutatja és árulja majd kollekcióit.

Az új Paloma egy közművelődési projekt – világosít fel minket Kárpáti Zsuzsanna. Az önkormányzattól 10 évre bérbe vett házrészbe olyan partnereket keresett a kreatív szervező, akik színes palettát tudnak mutatni a mai magyar dizájnból, és nem árulják méregdrágán a portékájukat. „Itt nem férnek meg százezres táskák a párezres kiegészítők mellett”. De az is fontos elvárás, hogy minden résztvevő komolyan vegye a jelenlétet. Hétfőtől szombatig tízkor nyitnak és hétkor zárnak a bemutatótermek és a műhelyek, nem engedhetik meg maguknak, hogy lehúzott rolókkal ijesszék el a betérőket.

Kárpáti Zsuzsanna - kattintson galériánkért!
©

Állandó műhelyek:

EOSine (nyitott műhely), Pankotai (nyitott műhely), Mimi events with love (workshopok,események), Kooperoo (textilnyomatok), Timarcs (ruha), Rikov (ruha, ékszer), Ditta (ruha), Krisz design (lámpa), NANDI (ruha), Norsy Design (újrahasznosított táskák, ékszerek), Fanori Ékszer (újrahasznosított ékszerek), Vadjutka (ékszerek), Vakondgyár (retro grafika pólókon), Schall Eszter (grafika), Lakásműhely/Előszoba Galéria, Szabó Judit (ruha), Cifra design (ékszerek), Eisenbeck (bútorok), The Idea bar (enteriőr design), Boldizsár Edit (fotó)

Egyelőre óvatosan térnek be a Kossuth Lajos hatsávos zajából az itt elhaladók, a kapualj pedig még nem árulkodik arról, hogy valami bimbózik belül. Több okból sincs lehetőségük nagy csinnadrattára és vevőcsalogatásra: „a kapun kívül a közterületesekkel kell egyezkednünk”. Egy megállítótábla olyan 30 ezer forintba kerül havonta, azt egyelőre nem engedhetik meg a szűkös büdzséből. Ezért más eszközöket kell kitalálniuk.

Kattintson galériánkért!
©

Kárpáti például kiderítette, hogy a virágos láda kihelyezéséért az utcára csupán 100 forintot kérnek havonta. „Azt pedig meg tudjuk csinálni olyan kreatívan, hogy felfigyeljenek rá a járókelők” – reménykedik az ötletgazda, aki egyelőre egy személyben – párja kétkezi segítségével – végzi a szervezői teendőket. Először egy seprűvel érkeztek, hogy legalább a leendő partnereiknek megmutassák, milyen kincseket rejt az épület a kosz és a pattogzó vakolat alatt. A falak festésében már a dizájnerek is segédkeztek, mindenki saját portáját alakította ki, a nagyobb munkákhoz viszont szponzori és önkormányzati segítséget kaptak: "a mosdóhelyiségeket és a vaslépcsőt az önkormányzat újította fel, a többi mind saját munka".

A legmelósabb talán a kommunikáció volt a felsőbb szintekkel. Az első emelettől a negyedikig ugyanis rendes lakóházként működik a Kossuth Lajos utcai épület, a lakók felének bele kell egyezni minden újításba. De Kárpáti Zsuzsannának jó tapasztalatai vannak. Egyik lakó a múlt heti lakógyűlésen azt mondta, hogy mióta itt sertepertélnek, újra jobb kedvvel tér haza.

„De azt is el tudtam magyarázni, hogy miért lesz jobb az ő életük is, ha újra nyílik a Paloma”. A kaput ugyanis nem zárhatják be, ha viszont nincs élet az udvaron, és senki nem törődik a terek állapotával, egyre lepukkantabbá válik patinás porta. "Sokszor vécének használták a kapualjat" – meséli a szervező. A kreatívok viszont rendben tartják, és csinosítják a tereket, ezt pedig ki ne fogadná szívesen?

A félemeleten van olyan helyiség, ahova nem dizájnerek rendezkedtek be, hanem ideiglenes kiállítások és rendezvények kapnak majd helyet. Most egy hónapig A legBETONABB  munkák című tárlatot lehet megtekinteni, a masszív anyagból ülőalkalmatosságokat, lámpákat, de ékszereket is készítettek a Szövetség '38 művészcsoport tagjai. Kárpáti Zsuzsanna még több ilyet, és még ilyenebbet szeretne létrehozni: „az üzleti szférát is szeretném bevonzani a művészetek segítségével”, akár szponzoráció, akár pályázatok útján.

Kattintson galériánkért!
©

Az igazi urban-fílinghez még hiányzik pár dolog, a hangoskodást viszont nem szívesen vennék a lakók, pedig Kárpáti szerint elegáns koncerteket, irodalmi felolvasóesteket is ki lehetne szervezni az udvarra. „De nem szeretném feszegetni a határokat. Így is egy hatalmas puzzle a Paloma felélesztése”.

Aktuális kiállítások

A legBETONabb munkák a Szövetség '39 művészcsoport Beton workshopjának jóvoltából

A Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola kiállítása

A Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola papírból készült ruháinak kiállítása

Kirak(h)atod a kirakatba – kirakatberendező-pályázat

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiderült, mikor hallgatják meg Trócsányi Lászlót az Európai Parlamentben

Kiderült, mikor hallgatják meg Trócsányi Lászlót az Európai Parlamentben

Válságot várt a kormány szeptemberre – ez már annak az előszele?

Válságot várt a kormány szeptemberre – ez már annak az előszele?

Külföldről is figyelik az Orbán-család IT-terjeszkedését, ami a választásra is hatással lehet

Külföldről is figyelik az Orbán-család IT-terjeszkedését, ami a választásra is hatással lehet

Hiába isszuk drágán a kávét, a termelők olyan keveset keresnek, hogy inkább menekülnek

Hiába isszuk drágán a kávét, a termelők olyan keveset keresnek, hogy inkább menekülnek

A krumpli már nem menő: LED izzó, tánciskola és védőoltás az új fővárosi kampányeszköz

A krumpli már nem menő: LED izzó, tánciskola és védőoltás az új fővárosi kampányeszköz

A debreceni polgármester elismerte, hogy a milliós tandíjú magániskolába jár a lánya

A debreceni polgármester elismerte, hogy a milliós tandíjú magániskolába jár a lánya