szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fiatal designerek szerint PET-palackból nyomtathatunk ruhát, intelligens bioszféra termelheti a fűszernövényeinket, emlékszik majd ránk a kávéfőzőnk és hologramos vetítéssel főzünk együtt a szeretteinkkel. Június végéig látható a Millenárison az Electrolux Design Lab versenyre beküldött legizgalmasabb ötletekből összeállított tárlat.

A Design Lab versenyt 12 évvel ezelőtt indította el az Electrolux, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a fiatal tervezőknek, és párbeszédet kezdjen a designerekkel a jövő otthonairól. A versenyre nevező egyetemisták a jövőnek terveznek, de ötleteikkel a modern társadalom már ma is érezhető kihívásaira reagálnak. Az elmúlt években a Design Lab verseny többek között az urbanizáció, a mobilitás, a környezetszennyezés, az egészségtelen környezet problémáira keresett választ.

A 2014-es versenyen, a fenntarthatóságot és egészséges életmódot szem előtt tartó kreatív ötleteket várt az Electrolux. Az 1700 nevező között induló, immár a legjobb 70+ koncepció között versenyző Kovács Apor egy otthoni PET-palack-újrahasznosító ötlettel oldotta meg a hulladékkezelés problémáját. PETE névre keresztelt háztartási gépe használt PET-palackokból készítene saját igényeinkre szabott ruhadarabokat.

A gondolat egy kirándulás során fogalmazódott meg benne, amikor barátaival a Duna-delta vidékére látogatott: a korábbi esőzések eredményeként megemelkedett vízszint elárasztotta a fás, bokros területet, a hordalékkal együtt pedig a növényzeten fennakadtak a víz sodorta műanyag palackok is. „Szomorú volt látni és belegondolni, hogy, ha a Duna visszahúzódik, ott a szárazföld tele lesz PET-palackokkal. Reménykedem, hogy a jövőben lesz megoldás, hogy ezt a sok műanyagot, újra fel tudjuk használni, és ne kelljen ahhoz Kínába szállítani, hogy ruhát készíthessünk belőle” – meséli Apor ötletéről.

A szintén harmadik fordulóba jutott Koczka Kristóf az egészséges életmódra fókuszált pályázatával. SPIC= nevet kapott koncepciója egy intelligens bioszféra terve, amely adatokat gyűjt rólunk és környezetünkről, miközben megtermeli azokat a gyógy- és fűszernövényeket melyekre szervezetünknek a legnagyobb szüksége van. “A SPIC= egy őszinte reakció azokra a civilizációs körülményekre, amiben elfelejtünk együtt élni a minket évezredek óta körülvevő, természet adta lehetőségekkel és tudással” – meséli Koczka Kristóf ötletéről.

A versenyen nagy sikert aratott továbbá az alakváltó porszívó, ami az adott feladathoz alkalmazkodva váltogatja kiterjedését, a személyre szabott kávéfőző, amihez csak oda kell érinteni a tenyerünket, és máris készíti az általunk kedvelt formában a kávét, vagy a tengervízből ivóvizet gyártó, s közben a szobában kiváló levegőt varázsló készülék.

A 2014-es verseny több mint 1700 nevezés érkezett, közülük szakaszokban választja ki a zsűri és a közönség a legkreatívabb ötleteket. A legjobb 100+ koncepció közül a szakértők és közönség szavazatai 70+ pályázót juttattak a harmadik fordulóba, köztük Kovács Apor és Koczka Kristóf ötletét. Ebben a szakaszban a pályázók feladata, hogy június 15-ig továbbfejlesszék ötletüket.

A továbbfejlesztett pályázatokat június 15-étől lesznek elérhetők a verseny honlapján. A harmadik fordulóból továbbjutó pályaművekre június 15-e és 28-a között szavazhat majd a közönség.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!