szerző:
hvg.hu

Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége az egészséges táplálkozást előmozdító felhívásához mintegy 20 hazai szervezet és vállalat több mint 70 önkéntes vállalást téve csatlakozott.

25 szermaradvány van az almákon. A termőföld szennyezett, a tönkölybúza pedig hiába a legegészségesebb, 600 eurós (per tonna) áron nem fogja megvenni a hazai pék, ha a sima búzaliszt 140 euró. Ollé Sándor majdnem 20 éve készít bio alapanyagokból péksüteményeket, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének sajtótájékoztatójának végén szólalt fel, és közölte a magyar tudatos étkezéssel kapcsolatos aggályait. Szép az élelmiszer feldolgozóinak törekvése az egészséges étkezés megteremtésére, de vajmi kevés, ha a mezőgazdaságból tápanyagszegény alapanyagok kerülnek eléjük - véli Ollé, akit megnyugtatott Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke: a Nemzeti Agrárkamara is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mely a mai nappal 70 önkéntes vállalással kezdi megteremteni az egészségtudatos alapjait nemzeti szinten.

Fúj, transzzsír
©

Az ÉFOSZ a sót a transzzsírt lehetőleg pokolra küldené, de a felelős reklámozást is zászlajára tűzte, és felkérte azokat a szervezeteket, amelyeknek elsődleges fontosságú, hogy iparági szinten járulhassanak hozzá a magyar fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozásához, egészségi állapotuk javításához, ösztönözve őket az aktív életmód megvalósítására, hogy lépjenek be az összefogásba.

„Az „Élelmiszeripar a fogyasztók egészségéért – tegyünk együtt érte!” nevű kezdeményezéssel az ÉFOSZ célja az, hogy folyamatosan, minél nagyobb számban csatlakozzanak hozzánk azok az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások, amelyek egyetértenek e fontos céllal és készek termékeiket fejleszteni annak érdekében, hogy azok megfeleljenek a legkorszerűbb táplálkozási ajánlásoknak” – mondta Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke. „Az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása, valamint a népegészségügyi mutatók javítása kizárólag valamennyi érintett közreműködésével, társadalmi összefogással lehetséges” – tette hozzá a szervezet elnöke.

Néhány vállalás

Hozzásegítjük fogyasztóinkat a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerinti sóbevitel fokozatos eléréséhez.

Tévéreklámjainkban, termékeink címkéjén és egyéb a termékekhez köthető módon aktív életmódra felhívó üzenetet helyezünk el.

Támogatjuk és ösztönözzük az aktív életmód népszerűsítését szolgáló programokat és kezdeményezéseket.

Termékeink 80%-ának részlegesen hidrogénezett növényolajból származó TFA szintjét 2019. december 31-ig 1,5 % alá csökkentjük.

Előrecsomagolt termékeink 75 %-án (a kötelező tápértékjelölési előírásokon túlmenően) 2017. december 31-ig feltüntetjük az egy adagban található tápanyag és energia-tartalom mennyiségeket, valamint a referencia beviteli értékhez viszonyított százalékos értékeket.

„A népegészségügyi mutatók alakulása számos tényező függvénye, ezek közül az egyik összetevő az egészséges életmód, ennek fontos eleme a kiegyensúlyozott táplálkozás. Ez utóbbi megvalósulása az üzletekben megvásárolható élelmiszerek és az otthon, vagy a közétkeztetésben elkészített ételek minősége mellett nagyban függ az elfogyasztott mennyiségtől is” – hangsúlyozta a kezdeményezést szakmailag támogató MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) elnöke, Kubányi Jolán. Az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása, valamint a népegészségügyi mutatók javítása kizárólag valamennyi érintett közreműködésével, társadalmi összefogással lehetséges.

„A még jobb minőségű, egészségesebb és még korszerűbb hazai élelmiszerek előállításához a Földművelésügyi Minisztérium azzal járul hozzá, hogy elősegíti a fejlődést, biztosítja a termékek összetételére és az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásra vonatkozó szabályozási hátteret. A NÉBIH nemcsak a mindenkori jogszabályok betartásának ellenőrzésével támogatja a vásárlók védelmét, hanem szemléletformáló kampányaival hozzájárul a tudatos vásárlási attitűd kialakításához is. Ezért támogatjuk az ÉFOSZ kezdeményezését.” – mondta el dr. Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

©

A kezdeményezés honlapján az érdeklődők részletesen tájékozódhatnak a felhívásról, a csatlakozás feltételeiről és módjáról, illetve a megtett több mint hetven vállalásról, amelyet az ÉFOSZ felhívásához elsőként csatlakozó gyártók és szervezetek, azaz a Bonbonetti, a Bunge, a Danone, az Első Pesti Malom, a Friesland, az Intersnack, a Mirelite Mirsa, a Natura Margarin, a Nestlé, a Pick, a Piszkei Öko, a Sole-Mizo, az Unilever, az Univer, a Magyar Édességgyártók Szövetsége, a Magyar Húsiparosok Szövetsége, a Magyar Konzerv és Hűtőipari Szövetség, a Magyar Pékszövetség és a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége tettek. A kezdeményezés szakmai partnere a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárkamara.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek zeneszerzője

Elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek zeneszerzője

Két autó ütközött Szombathelynél

Két autó ütközött Szombathelynél

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán