szerző:
Balkányi Nóra
Tetszett a cikk?

Idén több kisebb és ingyenes szabadtéri korcsolyapálya is megnyitott Budapesten. Bemutatunk néhány vadiúj és néhány régebbi jeget a Március 15. tértől Pesterzsébetig. Pesti korizás, nem csak vásári minőségben.

Az Eiffel tér és az Aréna terasza is konkurenciát kapott, beindította a maga jegét például a Ráday utcában a Rombusz. Próbálkozik az általában üresen tátogó Bálna is, talán lesz olyan, aki a dunai kilátással megtámogatott 450 négyzetméteres jég miatt kilátogat a Fővám téri épülethez. Az adventi vásárokon lehet korizni például a Bazilikánál, a Városháza parkban és Újpesten is. Működik még pálya a Marczibányin, és persze ott van az egész évben működő, Homoktövis utcai Jégpalota.

Sőt, mindezen túl is van még élet (illetve jég). Mutatjuk, milyen.

Kiosk Jégkorszak
Március 15. tér 4.

A szerencsésebb Nyugat karácsonyi fáklyás időszaka nem csak a vásárokat ismeri. A nagyvárosok kiemelt szórakoztató-létesítménye általában még a Winter Wonderland vagy Winter World, vagy valami hasonló nevű téli vidámpark (ilyen például Londonban és ilyen Berlinben). Efelé húz a december elején megnyílt Kiosk Jégkorszak is, saját körhintával és színesen világító koripályával. A Jégkorszak télen a tavaly tavasszal megnyílt, téglás indusztriál Kiosk étterem és bár kerthelyisége helyett működik. A 230 négyzetméteres, a természeteshez képest nem annyira csúszós és hideg műanyagjeges pálya egy hatalmas adventi koszorú szomszédságában található. Ott jártunkkor egy lelkes pár tagjai éppen karácsonyi kompozíciót készítettek a látvánnyal, amúgy a téren nem tolongtak az emberek.

©

„Még nem ismerik annyira, de van, hogy este tízkor bukkannak fel az emberek korcsolyával. Éjfélig lehet jönni, de ha nincs senki, bezárunk korábban” – mondta a pálya mellett felállított hütte-jellegű fabódé dolgozója. A Kiosk tavalyhoz hasonlóan idén is együttműködik a Menedék Alapítvánnyal, egy dobozban és nagyobb ládában gyűjtenek pénzt és ajándékokat.

„Januárban és februárban halott a város. Decemberben ezer vásár és program van, de később semmi. Ezért is szerettük volna a Kioskot kiegészíteni valami olyasmivel, ami mozgással kapcsolatos és a közösséget is összehozza” – mondta Olasz Kata, a Kiosk PR-menedzsere. A pályát alternatív óraként sulik is használhatják, vasárnaponként családi programokat terveznek.

Fizetnem kell? – Nem.
Bérelni tudok?
– Igen, 500 forintért.
Enni és inni tudok?
– Van hot dog, hurka, kolbász, gofri, rétes, gőzgombóc, forralt bor, forró csoki, tea és rövidek.
Mosdó?
– Van ToiToi, és ott van maga a Kiosk.
Átöltözni?
– Megoldható a fent említett kishelyiségekben.
Mikor mehetek? –
Déltől éjfélig, március elejéig.
Egyéb hasznos infó? –
A körhintán egy menet három percig tart és 500 forintba kerül. Zseton a büfében kapható. Zene van.

Müpa Jégpálya
Komor Marcell utca 1.

A Müpa gyerekprogramjaihoz, a Cifra Palotához vagy bármelyik koncerthez és kiállításhoz most érdemes bedobni egy pár korit is. A felülről megálmodott Millenniumi Kulturális Központ pályája valódi jeges és elvileg százan is tudnak rajta csúszni, bár a benyomásunk szerint ennél kevesebben férnek el kényelmesen. Vagyis férnének. Mikor meglátogattuk a pályát, éppen nem használta senki – igaz, éppen csak megnyílt. A büfé dolgozója azt mondta, 10-15-en jöttek eddig kipróbálni a jeget.

A pálya mellett felállított fabódéban hat faasztalnál és a padoknál kényelmesen át lehet venni a korcsolyát. A helyszín bérelhető suliknak, cégek curling oktatást rendelhetnek, de lehet ide szervezni az éves karácsonyi bulit is.

©

Fizetnem kell? – Ha van müpás vagy ludwigos jegy, akkor nem, az előadás napjáig egy alkalommal, két órára. Amúgy 500 forint.
Korit bérelni tudok? –
Igen, szintén 500 forint.
Enni és inni tudok? –
Van büfé csokival, sütivel, hideg-meleg innivalókkal.
Mosdó? –
Ott a teljes Müpa és Ludwig.
Átöltözni? –
Szintén.
Mikor mehetek? –
Január 4-ig, hétköznap 14:00-19:45-ig, hétvégén és az iskolai téli szünet alatt 10:00-19:45. Zártkörű rendezvények miatt december 16-án 18:00-19:45 között, december 20-án 18:00-19:45 között a pálya zárva tart.
Egyéb hasznos infó? –
A jégen hallható zene a helynek megfelelően müpás, a helyszín kellően fényes. A kilátás is szép.

Józsefvárosi jégpálya
Horváth Mihály tér

A Harminckettesek terétől öt perc sétára található, 300 négyzetméteres, kivilágított jégpálya december 7-én, a nemrég véget ért téli monszuneső idején nyílt meg. Mikor megnéztük, három-négy srác pörgését körülbelül ugyanennyi rezignált nyugdíjas figyelte. A VIII. kerületi teret felügyelő biztonsági őr szerint a srácok már vagy másfél órája forogtak, újak nem jöttek.

©

Eddig főleg iskolásokat látott itt korizni. A józsefvárosiaknak – tanítási idő alatt – ingyenes a pálya, másoknak bérléssel együtt 1200 forintba is kerülhet mindez. A Horváth Mihály téren felállított fabódék az Advent Józsefvárosban programsorozatot hirdetik angyalokkal és Márai-idézettel.

Fizetnem kell? – 140 centi alatt 400, afölött 600 forintot. A VIII. kerületi iskolásokon kívül az ovisoknak is ingyenes a pálya reggel nyolctól délután kettőig.
Korit bérelni tudok? –
Igen, ugyanígy és ugyanennyiért.
Enni és inni tudok? –
Tea, forralt bor, üdítők és a csoki-ropi-isler-pogácsa tengely is működik. Az árak 70-250 forint közöttiek.
Mosdói? –
ToiToi van.
Átöltözni? –
A bódéban akár azt is lehet.
Mikor mehetek? –
Február 5-ig, reggel nyolctól este nyolcig.

Budai Jégpálya / Jégkert Café
Varsányi Irén utca 40.

A Moszkvától pár percre található Jégkert tavasztól őszig Buda legnagyobb szabadtéri sörkertje, ami eleve a helyszín előnyére írható. A télen profi jégpályaként működő terület oldja a Mammut nyomasztó közelségét, ráadásul ide valóban járnak emberek. Mikor délután öt körül odaértünk, éppen 15-20 kissrác nyomult a jégen („ne hátra nézzél kisfiam, mert hanyatt esel”), a szülők pedig a Jégkerttel együttműködő Városfal Étteremben nyugizhattak. A 15 méter széles, 30 méter hosszú, palánkos és korongfogó hálós pálya közel van a Jurányihoz és az Átriumhoz is, akár kulturálódással is variálható.

©

A Budai jégen tanítanak is. A pálya oldala a kilencvenes évek legszebb időszakát idézi, de minden aktuális információ megtalálható rajta. Ezek közül a legfontosabb az időbeosztás, amit mindenképpen érdemes megnézni, mert a Budai Jég nincs mindig nyitva a közönség számára. A Széna tér az amatőr hokisok kedvelt helye, az utánpótlás is főleg innen jön ki. A pálya egyik dolgozója azt mondta, „ide nem az őrjöngő fiatalok járnak”. A budai pályán van élezőtől, csomagmegőrzőn, zuhanyzón, hajszárítón át boltig minden.

Fizetnem kell? – A felnőttjegy 1400, a diák és nyugdíjas 1200, a gyerek 990 forint. De van mindenféle kedvezmény (törzsvendégkártya, családi jegy).
Korit bérelni tudok? –
A felnőtt 1100, a gyerek korcsolya 700 forintba kerül. Hokiütőt is lehet kérni.
Enni és inni tudok? –
Szendvicstől komplett étterem-felszerelésig van minden.
Mosdó? –
Még zuhanyozni is lehet.
Átöltözni? –
Fűtött öltözőkben.
Mikor mehetek? –
Reggel nyolc és este tíz között.
Egyéb hasznos infó? –
Ezt a pályát is ki lehet bérelni magán bulikra.

Óbudai jégpálya
Óbuda, Fő tér

A december 21-ig tartó adventezés egyik lehetősége a korcsolyázás Óbudán. A pálya 400 négyzetméteres. Jól fest az Fő téren, a nagysága hasonló a többi bemutatott, kisebb ingyenes pályához, így főleg csúszkálásra, tanulásra és körözgetésre használható.

©

Idén a Csobánka téren (az ötös hév békásmegyeri megállójánál, az Óbudai Kulturális Központnál) is működik ugyanilyen feltételekkel egy másik pálya.

Fizetnem kell? – Nem.
Korit bérelni tudok? –
Felnőtteknek 600, gyerekeknek 400 forintért.
Enni és inni tudok? –
Büfé is működik, de a téren még sokféle, szokásos karácsonyi vásáros lehetőség van.
Mosdó? –
A pályához tartozóan nincs, de megoldható.
Átöltözni? –
Ugyanígy.
Mikor mehetek? –
Február 1-ig, reggel nyolctól este nyolcig.

ESMTK Pesterzsébeti Jégcsarnok
Zodony utca 1.

Ez a jégcsarnok nincs éppen a belvárosban (a 119-es busz visz ki), cserébe viszont nagy, fedett és az igazán csúszós jég a körözgetésnél többre vágyóknak is jó helyszín. Ráadásul Jégdiszkó is van szombat esténként, 1500 forintért.

©

A profibb pálya viszont a Budai Jéghez hasonlóan nem feltétlen közönségpálya, itt is csekkolni kell a beosztást indulás előtt. Pesterzsébeten lehet élezni, bukót bérelni, működik hokioktatás is.

Fizetnem kell? – Felnőtteknek 1300, diákoknak 1000 forintba kerül a belépő.
Korit bérelni tudok? –
Két óra 800 forintért, 25-től 47-es méretig mindenkinek.
Enni és inni tudok? –
Van büfé-étterem, a programokhoz igazodva működik.
Mosdó? –
Van.
Átöltözni? –
Ugyanígy. Ruhatár is van.
Mikor mehetek? –
Reggel hattól este tízig.

+1 Városligeti Műjégpálya
Olof Palme sétány 5.

A mindenki által ismert, legnagyobb pálya egyben a legdrágább is, de érdemes a hét elején kimenni, ha éppen ráérnénk. Akkor olcsóbb és jóval kevesebben vannak a jégen. Oktatás, élezés persze itt is van helyben (előbbi 600, utóbbi 1500 forintba kerül), a muzsika pedig ugyanúgy szól, mint anno a Hit Me Baby One More Time.

©

Fizetnem kell? – Hétfőn és kedden a diákoknak és nyugdíjasoknak 800, a felnőtteknek 1000 forintot. Szerdától drágul a dolog: a diákoknak és nyugdíjasoknak 1000, a felnőttek 1500 forintot kell fizetniük. A hétvégén még feljebb nyomják az árakat: a kedvezményes jegy 1500, a felnőtt 2000 forintba kerül. De vannak kedvezmények, bérlet is (12 alkalomra 18 ezer forintért).
Korit bérelni tudok? –
700 forintért óránként.
Enni és inni tudok? –
Tavaly ősz óta működik a külföldieknek is könnyen beazonosítható néven a Városligeti Café & Bar.
Mosdó? –
Van.
Átöltözni? –
Szintén.
Mikor mehetek? –
Reggel kilenctől délutánig egyig, aztán délután öttől este kilencig, amíg a szezon tart.
Egyéb hasznos infó? –
A pályán már defibrillátorral is felszerelt orvosi ügyelet működik. A műjég is bérelhető.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Eltűnt a költségvetésből a 200 milliárdos önkormányzati hitelkeret

Eltűnt a költségvetésből a 200 milliárdos önkormányzati hitelkeret

Megnyitott Floridában a Walt Disney World, miközben tombol a járvány

Megnyitott Floridában a Walt Disney World, miközben tombol a járvány

Magyarországon fertőződött meg koronavírussal egy cseh turista

Magyarországon fertőződött meg koronavírussal egy cseh turista