szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zárt sarok, vastag és rugalmas talp – ezek a legfőbb tulajdonságai az ideális gyerekcipőnek. A Semmelweis Egyetem ortopéd szakorvosa azt javasolja a szülőknek, hogy az őszi és téli csizmák vásárlásakor is elsősorban ezeket a szempontokat vegyék figyelembe. Ezen belül a bőr a legjobb választás, ortopédiai szempontból azonban lényegtelen, hogy milyen magas a szár, illetve, hogy tépőzáras vagy fűzős-e a lábbeli.

A Semmelweis Egyetem oldalán olvasható cikkben szerepel, hogy az ortopéd szakorvos szerint a magas sarkú gyerekcipők hordása egyáltalán nem ajánlott, legalább addig mindenképpen kerülni kell őket, amíg be nem fejeződik a láb növekedése. A papucsok, balerina cipők és topánkák tartós viselését sem javasolja Terebessy Tamás. Az orvos szerint ezek ugyan nem teszik tönkre a lábat, de nem biztosítanak megfelelő tartást a saroknak, ezért lehetőleg ne, vagy csak rövid ideig viselje ezeket a gyermek.

©

Az ortopéd szakorvos alaptalannak tartja a közhiedelmet, miszerint a használt cipő árthat a gyermek lábának. Szerinte semmilyen ortopédia problémához nem vezet, ha a rokonoktól, ismerősöktől kapott lábbelit visel a gyermek. Mint mondja, hasonló a helyzet a „belenövős” cipőkkel is, persze arra figyelni kell, hogy ne legyen túl nagy a méretbeli különbség.

Terebessy Tamás azt is hozzáteszi, az üzletekben kapható cipők, csizmák túlnyomó többsége teljesen megfelelő, bármelyikre is esik a választásunk, nem ártunk vele gyermekünk lábának. „Az úgynevezett szupinált (azaz döntött sarkú – a szerk.) cipők segítenek a helyes lábtartás kialakításában, ezek sarokrésze kifelé döntött, ezzel biztosítják, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni.”

Más a helyzet, ha a gyermek fájlalja a lábát, vagy ha az orvosi vizsgálaton rendellenességre derül fény. Ebben az esetben mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, aki további tanácsokkal látja el a pácienst és a családot. Terebessy Tamás hangsúlyozza: kifejezetten ortopéd cipőt azonban csak nagyon ritkán írnak fel gyerekeknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája – fotók

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája – fotók

Kásler Miklós személyesen adta át a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegét

Kásler Miklós személyesen adta át a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegét