szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ki tudja ezt követni? Egyik nap a kolbász, a vörös hús és a szalonna, most épp arról adtak kis tudományos közleményt a leicesteri De Montfort Egyetem kutatói, hogy napraforgó- vagy kukoricaolajban sütni sokkal károsabb, mint vajban és zsírban. Mi ennek az oka? A frissen publikált kutatás eredményei szerint amint a növényi olajok felmelegednek, hevítésükkel rákot okozó, mérgező anyagok keletkeznek.

Most épp azt ajánlják a szakemberek, hogy olivaolajban és kókuszolajban süssünk, vagy visszatérve nagyanyáink receptjeihez, vajat vagy zsírt használjunk a sütéshez. A szakemberek, dacára annak, hogy évekig mást sem hallhattunk és olvashattunk a különböző egészséggel és gasztronómiával foglalkozó fórumokon, hogy a telítetlen zsírsavak egészségesebbek, mint a telített, állati eredetű zsírsavak, most mégis azt állítják, hogy a növényi olajban sült hal és sült krumpli akár kétszázszor annyi aldehidet tartalmazhat, mint az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi határérték.

AFP / Saul Loeb

A kutatók szerint a növényi olajak hevítésénél olyan aldehidek szabadulnak fel, amelyek komoly betegségeket okozhatnak, például rákot, szív- és érrendszeri problémákat, Alzheimer-kórt és demenciát. Millimolban számolva a tanulmány készítői kimutatták, ha harminc percen át hevítjük a kókuszolajat, fél millimol káros anyag szabadul fel, vajnál ez egy millimol, napraforgó olajnál öt millimol. Magas hőmérsékletről van szó, tehát ha hosszan sütünk ezekben az olajokban, vagyis főzés közben nem jönnek elő ezek a mérgező anyagok.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!