szerző:
hvg.hu

A droghasználó nőket segítő Józan Babák Klub arra figyelmeztet a tragikus törökszentmiklósi eset után, amelyben meghaltak a dizájnerdrogot fogyasztó kismamák csecsemői, hogy hazánkban nincs és korábban sem volt egészségügyi protokoll a droghasználó várandós nők ellátásához, ahogy nem működik erre szakosodott egészségügyi intézmény sem. Pedig a becslések alapján égető szükség lenne rá.

Ahogy korábban írtuk, csütörtök éjszaka és péntek délelőtt Törökszentmiklósról több embert súlyos állapotban vittek kórházba, miután egy veszélyes, új pszichoaktív anyagot fogyasztottak. A drogmérgezés végül tragédiába torkollott, mert a súlyos, tömeges túladagolás két várandós nőt is érintett: császármetszéssel világra jött újszülöttjeik meghaltak, a két nőt azóta is gép lélegezteti. (Az ügyről itt talál további részleteket.)

A droghasználó nőket segítő Józan Babák Klub arra figyelmeztet a törökszentmiklósi tragédia után, hogy időszerű ismét felhívni a figyelmet arra, hogy hazánkban nincs és korábban sem volt egészségügyi protokoll a droghasználó várandós nők ellátásához, ahogy ma nem működik az országban erre szakosodott egészségügyi intézmény sem.

Képünk illusztráció
©

A szervezet szerint Magyarországon jelenleg csak becsülni lehet azon kismamák számát, akik alkalmilag vagy rendszeresen valamilyen tudatmódosító szerrel élnek a várandósságuk alatt. A szakértői becslések szerint a problémás, súlyosan veszélyeztető szerhasználat – ide értve az alkoholét is –, évente több száz, az alkalmi használat évente több ezer várandósságot érint, míg a dohányzó kismamák száma minden évben tízezres nagyságrendű.

A Józan Babák Klub droghasználó várandós nőket, szülőket és gyermekeiket segítő szolgáltatás munkatársai cáfolták Zacher Gábor, a Honvéd Kórház főorvosának kijelentését, miszerint egy várandósként drogot használó nő „semmiféle felelősségérzettel nem bír”, „nem ismeri fel valójában ezt a helyzetet”, azaz a várandósság helyzetét, és „egyáltalán, hogy érdemli meg az ilyen ember, hogy lehetősége legyen arra, hogy gyereket szüljön”.

Zacher Gábor: nincs felelősségérzet
©

A segítő szervezet tapasztalatai egészen mást igazolnak: „a szerhasználó, köztük dizájnerdrog-használó várandósokat célzó, idén tízéves programunkban megjelenő nők általában pontosan felismerik kritikus helyzetüket, más drogfogyasztó emberekhez képest szokatlanul motiváltak a fogyasztás mérséklésére vagy abbahagyására, emiatt – megfelelő segítői közreműködéssel – szakellátásokba példátlanul magas, évente 96-98%-os arányban bekapcsolódnak. Ilyen szintű együttműködési készség semmilyen más szenvedélybeteg-csoportban nem tapasztalható, kiváltója pedig a magzatokkal szemben viselt felelősség felismerése, a kezelések érettük történő vállalása” – áll közleményükben.

Azt is hozzátették, hogy a Józan Babák Klub 2006 óta kétszáznál több intravénás, illetve több tucat dizájnerdrogot fogyasztó várandós nőt és magzatát vette gondozásba. E körben egyszer sem fordult elő haláleset, amit a szervezet a korai gondozásba vételnek, a szakszerű beavatkozások megszervezésének, a kismamák kimagasló együttműködési készségének tulajdonít. A Józan Babák Klub úgy véli, a becsmérlő, megbélyegző állítások hangoztatása ezzel szemben hátráltatja az ellátásba kerülést.

„Meggyőződésünk, hogy a droghasználat miatt veszélyeztetett magzatok egészségét, olykor életét elsősorban azzal védelmezhetjük, ha minden várandós nő számára megismertetjük az igénybe vehető ellátásokat, és bizalmat ébresztünk azok iránt. Ez mindannyiunk feladata és kötelessége, különösen is hivatásos segítőként.”

A Józan Babák Klub krízisdiszpécsere a [email protected] emailcímen várja droghasználó várandós nők, hozzátartozóik, önkéntes vagy hivatásos segítőik jelzését.
További információ a Józan Babák Klub oldalán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen a jóárasított 6x6-os monstrum Mercedes

Ilyen a jóárasított 6x6-os monstrum Mercedes

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától