szerző:
hvg.hu

Nagy öröm a világ egyik legboldogabb országában: bhután királyi párja bejelentette első gyermekük születését: a kisded lesz a himalájai ország trónörököse.

Az egészséges kisfiú pénteken látta meg a napvilágot, a fővárosi Lingkana palotában, Thimpuban. - Derül ki a királyi híriroda közleményéből, amiben azt is elmondták, hogy "a királyi pár és a királyi család tagjai nagyon örülnek őfelsége megszületésének." Azt egyelőre nem árulták el, hogy mi lesz a gyermek neve.

©

Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk bhutáni 35 éves királya 2011-ben vette feleségül Jetszun Pemát, és tavaly novemberben jelentették be a terhességet. A szülés alatt a király felesége mellett volt. Az első nemesi látogatók Cambridge hercege és hercegnője lesznek, akik idén tavasszal tesznek hivatalos látogatást Bhutánban.

A 750 ezer lakosú távoli királyság uralkodója, Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk Indiában és Angliában tanult, és 2006-ban vette át az uralkodást apja lemondása után, aki megkezdte az ország demokratikus átalakítását. 2008 márciusában Bhután alkotmányos monarchiává alakult, és a király lemondott teljhatalmáról. Bhután leginkább arról lehet híres, hogy a GDP helyett a"Gross National Happiness" mutatót alkalmazzák, ami az egy főre eső boldogságot méri.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!