HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A gyerekek inkább választanák az ismert rosszat, mint a bizonytalanságot. A szülőknek ebben a tudatban kell a válásukat megtervezniük és végrehajtaniuk – mondja Deliága Éva gyermekpszichológus, akivel közelgő szalonestje előtt a jó válás lehetőségeiről beszélgettünk. Öt kérdés – öt válasz.

HVG Extra Pszichológia (HVG): Létezik valamilyen csodatanács, amelyet betartva „jól” lehet válni gyerekkel?

Deliága Éva (D.É.): A lényeg: több ellentétes, ütköző szempont és érdek mellett lássa azt is a szülő, hogy mi az, ami a gyermeke érdeke az adott helyzetben. Abban hiszek, hogy minden családnak, minden szülőnek egyénre szabott megoldásra, tanácsra van szüksége, így elképzelhetetlen egy csodatanács. Az egyénileg működő megoldásokat keressük közösen a szülőkkel a gyermek érdekét szem előtt tartva.

HVG: Mi a gyerek szemszöge, ha válnak a szülők?

D.É.: A gyerekek leggyakrabban azt szeretnék, hogy ne veszekedjenek a szülők. Éljenek békében, maradjon minden úgy, ahogy van, csak békességben. A gyerek életének két legfontosabb kötődési személyét a szülei jelentik, így lehetetlen azt kérni tőle, hogy válasszon közülük, vagy fogja valakinek a pártját. Ő mindkettőjüket szeretné ugyanúgy szeretni tovább. De félhet attól, hogy valamelyik szülőjét elveszíti, megrendülhet az érzelmi biztonsága. A gyerekek nem szeretik a változásokat, sokkal inkább választanák az ismert rosszat, mint a bizonytalanságot. Ebben a helyzetben kell a szülőknek a hosszú távú előnyöket mérlegelniük.

Deliága Éva
©

HVG: Melyek a legnagyobb hibák, amiket szülőként elkövethetek, és hogyan tudom kijavítani őket?

D.É.: A legsúlyosabb hiba, ha a szülők hónapokig vagy évekig mérgezett, feszült légkörben élik a családi életüket. Ez rájuk és a gyerekekre is ártó hatással van. Az indulatok hevében a felnőttek hajlamosak megfeledkezni a gyerekek érzelemvilágáról: furcsa abba belegondolni, hogy az anya vagy apa által meggyűlölt partner a gyermek számára továbbra is kedves és szeretetre méltó. A dolgok megjavítása ott kezdődik, hogy a szülők nem tagadják le a problémát, szembenéznek vele, alaposan megvizsgálják a saját szerepüket a konfliktusban, és abbahagyják a másik hibáztatását.

HVG: Mitől más a kamaszokkal való válás, mint ha más korú a gyerek?

D.É.: A kamaszkor az önállósodás, az érzelmi leválás időszaka. Ilyenkor a gyerek keresi saját magát, nincs még stabil identitástudata, egyúttal keresi a világban való helyét is. Ebben az érzékeny időszakban különösen felbolydító hatása lehet a válásnak, hiszen egy zilált, változóban lévő szülői háttérről sokkal nehezebb leválni, mert sérül az érzelmi biztonság, ami ehhez a bázist adná. A kamaszkor a határfeszegetés időszaka is, amit nehezít a válás, hiszen a két külön háztartás eltérő szabályai teljesen megváltoztatják az addig esetleg egységesnek mondható korlát-szabály-norma keretet. A sok változás megterhelő, és mivel a kamaszkor a testi, lelki változások intenzív időszaka, ezért is nehezített a pálya, ha a szülők közötti konfliktus is ebben az időszakban csúcsosodik ki.

HVG: Látott már pozitív válástörténetet?

D.É.: A Ketten háromfelé című könyvemben is alapvetően egy pozitív válás történetét dolgoztam fel, pont azért, hogy rámutathassak a követendő sajátosságokra. Egy ilyen válás fő jellemzője, hogy a szülők kommunikációja egymással civilizált és tiszteletteljes marad. A szülők közti kompromisszumkész, hatékony kommunikáció lehet az alapja annak, hogy a közös együttélésből olyan újfajta életteret alakítsanak ki, mind a maguk, mind gyermekeik számára, amely élhető, új esélyeket és jövőképet adó a család összes tagja számára.

Deliága Éva új könyvéről itt talál infókat.

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba, ahol Deliága Éva gyermekpszichológussal beszélgetünk arról, hogyan lehet úgy válni, hogy a lehető legkevesebbet sérüljön a gyerek.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

Úttörő gyógyszeres kezeléssel növelik a mellrákban szenvedők életesélyeit

Úttörő gyógyszeres kezeléssel növelik a mellrákban szenvedők életesélyeit