HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Sokan használják itthon a kínai Ji Csinget jóskönyvként, nem véletlen, hogy Jóskönyvként is ismert. Mik az előnyei és hátrányai, ha egy ókori könyvre támaszkodunk döntéseink meghozatalakor?

Amikor felkértek, hogy írjak cikket a Ji Csingről, először nem tudtam, mit írhatnék. Pszichológusként nyilván azt, mennyire nincs semmilyen tudományos alapja, és mennyire kifogásolható az a hit és spirituális erő, amit neki tulajdonítunk itt Európában.

Viszont ott volt a másik felem is, nyolc év autentikus kínai kungfu harcművészeti tapasztalattal, a kínai kultúra és a taoizmus ismeretével, ami alapján azt írtam volna, milyen ősi mély és hasznos tudás rejlik a Ji Csing lapjain. Többnapi hezitálás után úgy döntöttem, nem döntök, leírom mindkét felemet. És az olvasókra bízom, melyiknek hisznek.

Mi a Ji Csing?

A Ji Csing – más néven, kiadástól függően: Ji King, Változások könyve, Jóskönyv – az i. e. 3000-re datált konfucianizmus szent könyveiként tisztelt öt klasszikus mű egyike. Eredetileg életvezetési, jövendölési céllal használták (és használják mind a mai napig). Európában körülbelü a XIX. századtól ismert szélesebb körökben, népszerűsítésében nagy szerepet játszott a mű rajongója, Carl Gustav Jung svájci pszichiáter-pszichológus.

Azt látok bele, amit akarok
©

Helyes használatához elengedhetetlen a kínai kultúra – a taoizmus és a konfucianizmus – ismerete. A kínai kultúra szerint a Ji Csing a természeti törvények felismerésén keresztül vezeti rá az olvasóját a világegyetem működésének megértésére, és így a helyes gondolkodásra, valamint a tao szerinti élettel kialakított harmóniára. És itt álljunk is meg. Mert itt kezdődnek a Ji Csinggel a problémák.

A Ji Csing és az európai ember

A legtöbb európai embernek igazából fogalma sincs a kínai gondolkodásmódról és kultúráról. Sejteni sejtjük, mert Bruce Lee és az 1980-as évek harcművészeti láza valamennyire megismertetett minket vele, de a legtöbbünk annyit tud róla, hogy kungfuznak, és ott van az öt elem, meg a jin-jang. Ennyi háttértudással bírunk mint olvasók, amikor levesszük az ezoterikus könyvek polcairól a „jóskönyvet”.

A Ji Csing nem jóskönyv. De még ha az volna is, akkor sem tudnánk megfelelően használni. A Ji Csing a kínai filozófia és a metafizika rendszerére épül, és többek között az öt elem tanának, a jin-jang elméletnek és a taoizmus filozófiájának mélyebb megértését és alkalmazását próbálja elősegíteni.

Olyan ember számára, akinek semmit sem mondanak a kínai filozófia alapfogalmai: a csi, pakua, sön szavak, ellenben a newtoni fizika és a periódusos rendszer alapján szemléli a világot, annak olyan lesz a Ji Csing használata, mint a jósgömb. Azt látok bele, amit csak akarok. Nagy találgatás. Erő helyett csak tovább erősíti a félelmeimet.

Érdekli, milyen pszichológiai problémákat hordozhat a Ji Csing nem megfelelő használata? Olvassa tovább Földi Miklós pszichológus írását a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely valódi vágyainkkal, legbensőbb motivációinkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon