HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Shawn Achor amerikai pszichológus hét alapelvet mutat be rossz szokásaink leküzdésére, hatékonyságunk növelésére és képességeink kibontakoztatására.

Shawn Achor nem a problémák tagadására biztat, hanem olyan beállítódás és viselkedésformák elsajátítására, amelyek bizonyítottan sikerre vezetnek. A boldogság mint versenyelőny című, 2015-ös könyvében összefoglalt nézetei szerint apró pozitív intervenciókkal is maradandó változások érhetők el, és kitartó gyakorlással az eredendően pesszimista ember is átállítható a lehetőségek jobb felismerésére.

A tanácsok együttes használata ráadásul olyan boldogság- és sikerspirált indíthat el, amelytől a körülöttünk élők boldogságszintje is emelkedik – átformálva nemcsak a munkahelyünket, hanem tágabb környezetünket is.

1. A boldogság versenyelőny

A Virgin cég sikerének legfőbb titka, hogy jól szórakozunk – mondta egy alkalommal Richard Branson szupervállalkozó. E felfogás mögött az állhat, hogy a pozitívan hangolt agy – a nyilvánvaló emberi előnyein túl – az üzleti számokat is megpörgeti. Kutatások sora bizonyítja, hogy az elégedett munkavállaló eredményesebben dolgozik, kevesebbet betegeskedik, ritkábban hagyja ott a munkahelyét, és ég ki.

Míg ugyanis a negatív érzések beszűkítik a választási lehetőségeket, a pozitívok hatására több lehetőséget látunk, ami hatékonyabbá, kreatívabbá és nyitottabbá tesz – ráadásul a legapróbb pozitív löket is komoly versenyelőnyt nyújthat. Az a kísérlet például, amelyben tapasztalt orvosok egyik csoportja a feladat megkezdése előtt cukorkát kapott ajándékba, azt az eredményt hozta, hogy az édességgel jókedvre derített doktorok hamarabb megtalálták a helyes diagnózist, kreatívabbak és nyitottabbak voltak társaiknál.

2. Pozitív beállítódással a teljesítményünk is javul

Bár a valóságot nem tudjuk csak az akaraterőnk által megváltoztatni, a világ feldolgozásának módját átállíthatjuk az agyunkban. Shawn Achor példák tucatját sorolja fel könyvében. Takarítónők, akiknek elmondták, hogy munkakörük egyes feladataival mennyi kalóriát égetnek el, ugyanannyi munkával többet fogytak a kontrollcsoporthoz képest. Egy pályakezdő könyvelőket vizsgáló kutatásban a sikerükben erősen hívők tíz hónappal később a legjobb értékelést kapták.

Azok az ázsiai nők, akiket a nők matematikai képességeivel kapcsolatos sztereotípiára emlékeztettek a kísérlet előtt, rosszabbul szerepeltek a tesztben, de miután az ázsiai származásukból eredő, magasnak tartott matematikai intelligenciájukról beszélgettek velük, kiemelkedően teljesítettek. Vagyis beállítottságunk hathat a teljesítményünkre, sőt mások beállítódását is lehetséges e módon befolyásolni.

3. A negatívumok megágyaznak a kudarcnak

Akárcsak hosszabb tetriszezés után, amikor a retinánkba beleégnek az aláhulló kockák, a negatív gondolatok is könnyen rátelepedhetnek az elménkre. Az effajta gondolkodást ráadásul sokszor a munka világa is támogatja, amikor valamely  megoldásra váró probléma felismeréséhez köti a jutalmat. Alkalmanként persze ez a hozzáállás is hasznos, de hosszú távon aláássa a kreativitást, fokozza a stresszt, és csökkenti a motiváltságot. Megoldást nyújthat erre agyunk rendszeres edzése a lehetőségek, a jó dolgok és előrevivő ötletek felismerésére.

Egy kutatás szerint azok az emberek például, akik egy héten át mindennap leírtak három, velük történt jó dolgot, később minden kontrollvizsgálat idején boldogabbak voltak – sőt a kísérlet után is magasabb boldogságszintet mutattak. Az az ember ugyanis, aki megszokja a világ jó dolgai utáni vadászatot, idővel akaratlanul is több jó dolgot vesz észre.

Az irracionális optimizmustól azonban jobb tartózkodni, mert eltakarja a megoldásra váró problémákat és a fejlesztendő területeket – figyelmeztet az amerikai pszichológus.

Olvassa el a többi négy alapelvet Marinov Iván cikkében, mely a legújabb HVG Extra Pszichológia Különszámban jelent meg. A lap témája: boldogság minden körülmények között.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

A WHO továbbra is kitart mellette, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét a világban

A WHO továbbra is kitart mellette, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét a világban

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?