HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Azok a legboldogabbak emberek, akik képesek meglátni a szépséget a mindennapokban. Nekik örömük telik a nyár forróságában éppen úgy, mint a téli táj komorabb vonalaiban, ők képesek örülni a madarak énekének vagy a vízcsobogásnak, és nem bánatosak, ha nem mehetnek el egy koncertre.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ha igazán őszinte akarok lenni, akkor már itt, a cikk elején leírom: nem hiszek a boldogságban mint létállapotban, és nem értek egyet az állandó boldogságkeresési kényszerrel, amit ez a világ ránk zúdít. Hiszem azonban, hogy vannak boldog pillanatok, szép történések és klassz napok, amiket megélve boldognak érezhetjük magunkat, átélhetjük azt a belső örömöt, amely elégedettséget és lelki békét hozhat.

Még akkor is, amikor olyan helyzetben élünk, amelyhez hasonlót még nem láttunk életünkben. A mostani vírus okozta járvány felforgatta megszokott rutinjainkat és szokásainkat, társadalmi, családi vitákat indukált, és szorongáshoz, félelemhez vezetett azoknál, akik erre fogékonyak.

A vírus kapcsán azoknak a véleményére támaszkodom, akik közelről látják a Covid–19 hatásait, akik fertőzött betegek halálát vagy felgyógyulását nézik végig, és akik a hozzáértésükből adódóan adnak hiteles információkat. Mindemellett tudomásul veszem azt is, hogy egy ilyen helyzetben döntéseket kell hozni, és a döntések nem mindenkinek szimpatikusak. Ez van. Akkor is alkalmazkodnunk kell a kialakult helyzethez, és ebben kell megtalálnunk azokat a kapaszkodókat és pozitív perspektívákat, amelyek segítenek elérni minél több boldog pillanatot.

Elbizonytalanodás minden szinten

Rendelje meg online!

A legrosszabb, amivel most együtt kell élnünk, az a bizonytalanság. Lelki stabilitásunk szempontjából az egyik legfontosabb belső törekvésünk a biztonság felé hajt minket. Ezért születésünktől fogva folyamatosan harcolunk a komfortos, biztonságos létért, legyen az a mama közelsége, a kiszámítható tanár az iskolában vagy egy biztos társ, akire számíthatunk. Nem beszélve jogi és egzisztenciális biztonságunkról, pláne az egészségünkről. Mi zajlik most? Minden területen teljes elbizonytalanodás.

A bizonytalanság lelki hatásai mind egyéni, mind társadalmi szinten megfigyelhetők. Egyéni szinten a betegségtől való félelem és az izoláció jelenti a legnagyobb terhet. Mindannyiunkban tudatosul, hogy sérülékenyek vagyunk, és a vírus, amelyre egyelőre nincs megbízható gyógymód, akár az életünket vagy a szeretteinkét is elveheti. Kollektív halálfélelmet lehetne átélnünk, így érthető az is, hogy sokan tagadják és tiltakoznak ellene.

Másik fontos élményünk az eddigi életformánk változása: munka, utazás, szabadidő eltöltése, az érintkezés formái és folytathatnám. Ismét egy kollektív érzés: a gyász, amely során elbúcsúzunk a vírus előtti életünktől. Látható az is, ahogy a társadalom különböző csoportjai átélik a gyász egyes szakaszait: vannak, akik még a tagadásnál tartanak, és vannak, akik már belenyugodtak a helyzetbe.

Mindez társadalmi konfliktusokat is okoz, ami elég szomorú, hiszen most inkább az összetartásnak kellene erősödnie. A kialakult helyzetben jó megbeszélni a barátokkal, a családtagokkal, hogy mit gondolunk, mit érzünk és hogy milyen félelmeink vannak. A beszélgetés felszabadító hatással van az emberre. Jó érzés mások hasonló gondolataival és megértésével találkozni, és megkönnyebbüléshez vezethet, hogy nem vagyok egyedül.

Körbetekinteni a vidéken

A bölcs emberek tudják, hogy minden krízis egyben lehetőség. Minden új helyzet lehetőséget ad számunkra, hogy feltaláljuk magunkat, hogy bebizonyítsuk önmagunknak és másoknak is, hogy van értéke az életünknek, a munkánknak, és van értelmük a mindennapoknak. Az első kapaszkodó tehát az, hogy elfogadjuk, az élet mindig hoz nehézségeket, és nagyszerű, ha megbirkózunk velük. Ha arra gondolok, milyen csodás hegytetőről körbetekinteni a vidéken, akkor az is eszembe jut, hogy felmászni keserves volt ugyan, de megérte. Minden újabb meredek hegy megmászása örömmel tölthet el mindannyiunkat.

Ne engedjük, hogy a pánik úrrá legyen rajtunk! Vegyük számba, mennyi szépség van az emberi életben: barátságok, kreatív ötletek, innovatív megoldások, összefogás, együttműködés. Mindezek mentén megélhetjük azokat a boldog pillanatokat, amelyekre vágyunk és amelyek függetlenek a vírushelyzettől.

Elégedetten zárni a napot

Boldogság a bizonytalanságban? Csak tőlünk függ! Az ember képes bármilyen lelki stresszt túlélni, hiszen éppen ez az erőssége. Kutat, keres, összefog másokkal, tanul. A mindennapokban bőven találhatunk örömet, csak észre kell vennünk. Sajnos a védelmi rendszerünk lényege, hogy elsősorban a negatívumokat érzékeljük, elsődlegesen azokra reagálunk, így mindent, ami jó – még azt is, hogy nem történik semmi rossz – természetesnek veszünk.

Pedig nem az. Az életünk tele van megoldandó problémákkal, amelyeket hajlamosak vagyunk tragédiának felfogni. Minősítsük át azokat feladatokká, és máris könnyebnek tűnhet a megoldás. Ne akarjunk boldogok lenni, hanem higgyük el, hogy valójában azok vagyunk, csak túl sokat teszünk azért, hogy bebizonyítsuk az ellenkezőjét. Ne a boldogságot kergessük, hanem az elégedettséget. Próbáljuk az életünk minden napjában megkeresni azt, aminek örülhetünk, amire büszkék lehetünk, ami okot adhat arra, hogy elégedetten zárjuk a napot.

Belső Nóra pszichiáter írása a legújabb HVG Extra Pszichológia Különszámban jelent meg. A lap témája: boldogság minden körülmények között.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

A kutya vacsorája: a zárva tartás nagy átrendeződést hoz a vendéglátós piacon

A kutya vacsorája: a zárva tartás nagy átrendeződést hoz a vendéglátós piacon

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó