HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Itt vannak a borongós napok, sötét hajnalok és esték, ráadásul szorongunk: világjárvány szedi áldozatait. Romlik a kedélyünk, energiánk szintje csökken – vajon ez már a depresszió? Hol a határ?

A lelkiállapot, a hangulati élet és az érzelmi beállítódás mint pszichés funkciók összefüggenek a napi történésekkel, az évszakokkal, az egyes élethelyzetekkel, életciklusokkal. Kihatnak az egyén egyéb életfunkcióira, magatartására, munkavégző- és koncentrálóképességére, a külvilághoz és önmagához való viszonyulására.

Egy sötétebb nap, egy szeles, hideg időjárás természetesen befolyásolja ezeket a működéseket, sokakat visszahúzódóbbakká, kedvetlenebbekké tehet, ám fontos tudni, hogy egészséges esetben csak átmenetileg. Hogy az ember élénken reagáljon a külvilág ingereire, valójában azt jelenti, hogy a természet és a társadalom részeként védi önmagát a káros hatásoktól, érzékeli és feldolgozza a történéseket, hogy azokhoz alkalmazkodni tudjon.

A hangulatunk is felfogható jelzőrendszerként, amely arról ad információt, mennyire vagyunk a komfortzónánkban, és lehetőséget ad arra, hogy ha érzékeljük a kibillenést, akkor tegyünk azért, hogy visszakerüljünk az alaphelyzetbe. Igen ám, de van, amikor a kibillenés már túl hosszú ideig tart, és a szokásos védelmi manőverek elégtelenek ahhoz, hogy ismét pozitív, de legalábbis ne negatív hangulati állapotban legyünk.

Itt jegyzem meg, hogy nem a pozitív lelki állapot, nem a boldogság érzete és a folyamatos jóllét a természetes (ugyanakkor talán egyéni értékelés és tanulás függvénye, hogy mit tekintünk már annak). Az emberek többnyire az alaphelyzethez képest is „jobban” szeretnének lenni, de sokan nem gondolnak arra, hogy a pozitív irányú kibillenéshez is impulzusok kellenek.

Ezért lenne érdemes elfogadni, hogy valójában a probléma- és konfliktusmentes lét – amikor semmi rossz nem történik – a szokásos napi lét, maga a pozitív lelkiállapot. Ilyenkor megvan a lehetőség a jó és szép dolgok észrevételére, a nyugodt pillanatok tudatos megélésére.

Jó lenne, ha a rosszkedv vagy hangulat ösztönzőleg hatna ránk, hogy tudatosan tegyünk azért, hogy visszakerüljünk az alapállapotunkba. Ilyenkor a pihenés, a különféle sportok, az állatokkal foglalkozás, a baráti csevej, esetleg egy kiruccanás fel tudja dobni az embert. Nem így azoknál – és ez észrevehető és lényeges különbség –, akiknél a hangulat zavara már tartóssá vált, és akkor is jelen van, amikor azt külső hatások nem indokolják.

Olvassa tovább Belső Nóra pszichiáter írását a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Varga Mihály: Jövő májustól lehet gyorsabban feloldani a korlátozásokat

Varga Mihály: Jövő májustól lehet gyorsabban feloldani a korlátozásokat