HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A partner képe vetekedhet az állatos fotókkal.

A Floridai Állami Egyetem kutatócsoportja meglepő oldalról közelítette a házasságok nagy próbatételét, a szenvedély lángjának ébrentartását: cuki állatos képeket mutattak a házastársaknak.

Korábbi kutatások rámutattak, hogy az évek múlásával a házassági elégedettség bizony akkor is csökkenhet, ha a felek viselkedése változatlan. Ez ösztönözte James McNulty amerikai pszichológust és kollégáit arra, hogy a viselkedés helyett a gondolatokra koncentráljanak, és a párok egymásról alkotott képére próbáljanak hatni.

Módszerük alapja a kondicionálásban rejlett: a házastárs arcképéhez nagyon pozitív ingert (egy kisállat képét) társították. A kísérleti csoport párosai hat héten keresztül aranyos állatokról és egyéb pozitív dolgokról néztek képsorozatokat, amelyekben ismétlődően feltűnt házastársuk arcképe is. A kontrollcsoport semleges képsorozatokat nézett ugyanezen idő alatt.

A kutatók a kezdetekkor felmérték a kísérleti alanyok házassággal kapcsolatos elégedettségét, majd szabályos időközönként megismételték a mérést tesztek formájában.

Végül összevetették az adatokat. Nagy örömükre igazolódott az elméletük, hiszen a kiskutyákat nézegető csoport tagjai idővel egyre pozitívabb automatikus reakciókat mutattak házastársuk képére.

A Psychological Science című lapban publikált kutatást az Amerikai Védelmi Minisztérium rendelte meg: a távkapcsolatban élő katonáknak és házastársaiknak szeretnének segítő módszereket nyújtani.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, amelyben a külső-belső szabadsággal foglalkozunk.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!