szerző:
MTI

Nem szeretnének harmadrangú szerepet betölteni a Sziget fesztiválon az ismert ukrán zenekarok; a Hajdamaki a többi sztárfellépő között látná magát szívesen, az Ot Vinta együttes pedig megsértődött, mert egy náluk kevésbé "menő" ukrán zenekart hívtak meg a szervezők - írta szerdai számában a kijevi Ukrajina Moloda című napilap.

Fesztivál melléklet a HVG-ben
A HVG legfrissebb, csütörtökön megjelenő száma külön mellékletben foglalkozik az európai fesztiválokkal. Riport a lengyel Woodstockról, a holland Pinkpopról, s a szlovák Wilsonicról. A hvg.hu-n pedig naprakész programajánlókat, s képriportokat talál a jövő hét szerdán kezdődő Sziget fesztivál egész ideje alatt.
Az Ukrajnában is komoly hírnévre szert tett Sziget fesztivál idei rendezvényeit ismertető írásában az újság idézi a Hajógyári-szigeten fellépő dnyepropetrovszki I Drug Moj Gruzovik együttes vezetőjét, Anton Antonovot, aki elmondta: öt-hat évvel ezelőtt rengeteget fáradoztak azon, hogy a szervezők felfigyeljenek rájuk, és meghívják őket. Mivel minden erőfeszítés hiábavalónak bizonyult, a csapat meg is feledkezett az egészről - tette hozzá -, mígnem teljesen váratlanul megérkezett a meghívó, és ez igazi öröm.

A cikk szerint az egyik legismertebb ukrán együttest, a Hajdamakit már évekkel ezelőtt meghívták a Sziget szervezői, de - mint a zenekar tagjai elmondták - csak akkor lesznek hajlandók fellépni, ha a rendezvény sztárvendégeivel együtt szerepelhetnek, nem pedig délután kettőkor, a huszonötödik színpadon.

Az Ot Vinta zenekar frontembere, Jurko Zsuravel a lapnak nyilatkozva nehezményezte, hogy az ő jelentkezésüket a Szigetre elutasították, és helyettük az I Drug Moj Gruzovik mellett döntöttek a szervezők, akik - Zsuravel szerint - nem tudják, kik a "menők" Ukrajnában.

"Bennünket Budapesten alulértékelnek, az ukrán együttesek jobb fellépési besorolást érdemelnének, nem a hátsó sorokban, a 'futottak még' kategóriában lenne a helyünk" - fejtette ki az ukrán zenekarvezető, aki mégsem adja fel a reményt, mert - mint befejezésül kijelentette - jövőre az Ot Vinta ismét próbálkozni fog, bízva abban, hogy a nagyszínpadon kap lehetőséget a fellépésre.

A Sziget fesztiválon idén a nagyszínpadon egyébként olyan együttesek, illetve előadók lépnek fel, mint az R.E.M., a Sex Pistols, a Jamiroquai, Alanis Morissette, a Kaiser Chiefs és a The Killers. A világsztárok mellett csupán négy magyar zenekar - a Kispál és a Borz, a Tankcsapda, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, és az underground zenei világ legendás képviselője, az URH - kapott helyet, rajtuk kívül kelet-európai együttes nem is szerepel a nagyszínpad programjában.

MTI Itthon

A Sziget-iroda 50 milliós fejlesztést ígér még a fesztivál előtt

A Sziget szervezőiroda szerződésben vállalja, hogy mintegy 50 millió forintos ráfordítással fejleszti a Hajógyári-sziget erdős területének futóösvényét és környezetét - jelentette be Bús Balázs, a III. kerület fideszes polgármestere és Gerendai Károly, a Sziget fesztivált szervező cég ügyvezetője csütörtökön a helyszínen.

hvg.hu Kult

Művészetrajzás: Andocstól a Szigetig

Kapolcs bezárt, de itt van Andocs, Nagyharsány és Zemplén; azaz művészeti napok Somogyországban és Tokaj környékén. Elektro underground Ozorán. Sissy a piszi: kastélynapok Gödöllőn. Szlovákiai magyar művészek Budapesten. Cudar idők: betyártalálkozó Zircen. És persze: augusztus 11-én startol a Sziget, ahol jelen lesz a HVG és a hvg.hu is. Programajánló ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Hatalmas felháborodást váltott ki egy bungee jumpingozó sertés

Hatalmas felháborodást váltott ki egy bungee jumpingozó sertés

A lényeg változatlan: Lada Niva reklám 1977-ből és 2020-ból

A lényeg változatlan: Lada Niva reklám 1977-ből és 2020-ból

Renault Twingóból is hamarosan itt a full elektromos

Renault Twingóból is hamarosan itt a full elektromos

Kibékülhet, összeállhat a Párbeszéd és az LMP?

Kibékülhet, összeállhat a Párbeszéd és az LMP?

Története legnehezebb időszakát éli a Fény utcai piac

Története legnehezebb időszakát éli a Fény utcai piac