Tetszett a cikk?

Sztárokkal, közéleti személyiségekkel oldalak ezrei foglalkoznak az interneten, de nem minden honlapot írnak rajongók: akadnak utálatból készített weboldalak is. Ha pedig az antipátia valamiért meghallgatásra talál az olvasóknál, a negatív oldal meghatározóvá, sőt, jövedelmezővé nőheti ki magát.

Az ausztrál Andrew Law azután alkotta az ihatebono.com (utálom Bonót) weboldalt, hogy a helyi rádió U2 napot tartott hallgatóinak. Law-t annyira irritálták az énekes nyilatkozatai, hogy a kollégák heccből megvásárolták neki a domainnevet. Ő pedig 15 perccel az oldal aktiválása után megírta első bejegyzését. Ez 2007-ben történt, a weboldalnak azóta több, mint 40 ezer látogatója volt, sokan visszajárnak. Law folyamatosan bővíti az oldalt Bonó egymást meghazudtoló nyilatkozataival, és az általa kitalált „bonoizmust” alátámasztó hírekkel. „Nem utálom én Bonót, az egész inkább csak egy könnyű vicc, nem nehéz olyan idézeteket találni, amelyekben az énekes fellengzős kijelentéseket tesz” - mondta Law a The Guardian című angol napilapnak és hozzátette, hogy maga is a régi U2 nagy rajongója volt, amíg Bono ki nem sajátította a zenekart önreklámozásra. Szerinte a sztár képmutató, mert állandóan az adakozásra szólít, ugyanakkor ő maga alig fizet adót Írországban, az ihatebono.com megannyi olvasója pedig egyetért ezzel.

Az utálat egyik tárgya
© AP
De nem csak a U2-nak alakult ki antitábora: Madonna harminc éves popmunkássága sem kevés embert idegesít. Az antimadonna.dark-host.com elnevezésű weboldalon nyüzsögnek a látogatók, és rengeteg tagja is van a portálnak. „12 éves korom óta utálom Madonnát. Emlékszem, amikor ezt a rendetlen kinézetű nőt megláttam a televízióban vonaglani, simogatta önmagát, miközben a szexről és a szüzességről énekelt. Totálisan taszító volt” - mesélte Flea Dip, az említett anti-Madonna weboldal tulajdonosa, aki az elkövetkező évtizedeket azzal töltötte, hogy megpróbálta elkerülni a pop királynőjét, ám az nehéz feladatnak bizonyult, hiszen az énekesnő nemcsak a rádióban szól állandóan, de uralja a pletykalapok oldalait is. Flea Dip így addig dühöngött, míg létre nem hozta az oldalt. Meglepően kevés Madonna-ellenes honlapot talált az interneten, és úgy gondolta, ez piaci okokból is megérheti egy idő után. Nem tévedett, az antimadonna.dark-host.com ma már a legmeghatározóbb Madonna-ellenes portál, 70 ezer rendszeres látogatóval és 300 taggal. Flea folyamatosan frissíti az olvasnivalót negatív hírekkel, sztorikkal és témákkal. Anyag pedig van bőven, hiszen a hosszú karrierű, karizmatikus sztároknak mindig akad kritikusuk a sajtóban.  

Sarah Jessica Parker
© AP
Talán ezért nem maradt ki Sarah Jessica Parker, a Szex és New York főszereplője sem a szórásból, hiszen a sarahjessicaparkerlookslikeahorse.com (SJP úgy néz ki, mint egy ló) című weboldalnak több százezres a látogatottsága, holott semmi mással nem foglalkozik, csak a színésznő külsejével. Az oldalon képeket láthatunk lovakról és a színésznőről, a látogató pedig ajánlatokat tehet a hasonlóságra. A honlapot, amelynek létezéséről összesen öt ember tudott, Wilber Poest, a digitális médiában dolgozó kreatív igazgató hozta létre 2008-ban, kísérletképpen, szántszándékkal nevetségesen hosszú nevet adva neki. „Óriási sokk volt, amikor napokon belül 500 ezer ember látta, és a látogatók száma egyre csak nőtt! Óriási összegeket veszítettem, hiszen a lapot nem hirdetésekre terveztük, hanem paródiának, így egyedül SJP-nek magának lett pénze belőle, hiszen az ő DVD-éinek a reklámja fut a weboldal egy kis részén" - mesélte Poest. 

Természetesen SJP is tud az oldalról, ahogyan Bono szintén ismeri a róla szólókat, még ha nem is foglalkozik velük. A sztárok saját bevallásuk szerint időről időre rákeresnek a saját nevükre, hiszen nem árt tisztában lenniük azzal, mi folyik az interneten a személyükkel kapcsolatban, noha a legtöbb utálkozó weboldal ártalmatlan, és csak az ellendrukkerek elenyésző százaléka nyilatkozik igazán ijesztően.

A The Guardian szerint az antiweboldalak népszerűségi listáján az első helyet nem egy sztár, hanem az Egyesült Államok volt elnöke, George W. Bush tartja, hétmillió látogatóval. Előkelő helyen van még meglepő módon a Beatles együttes ötmillióval, és Chris Martin, a Coldplay nevű együttes énekese is kiváltotta másfél millió ember heves ellenszenvét.

Krisztina O'Brien

MTI Világ

A Gates-házaspár és Bono az év emberei a Time szerint

A világ leggazdagabb emberét, Bill Gateset, feleségét Melindát, valamint az ír rockénekes és békeharcos Bonót választotta az idén az év emberének a Time című amerikai hírmagazin a szegénység csökkentése, az ínséget szenvedők megsegítése érdekében kifejtett nemzetközi közéleti szereplésük elismeréseként.

Shake

Madonna a meztelen Jesussal csókolózik - videó

Többek szerint Maria Louise Ciccione már jó ideje a változó kor válságában van, ezért erőlteti annyira a szexualitást minden megjelenésében, de az énekesnő legfrissebb fotósorozata tényleg odavág.

Kult

Bono (ismét) megmenti a világot

A megfáradt rockzenész új projektje: vásárolj pirosat, hogy jobb legyen a világ. Bono, mint a RED márka arca; a jótékony célú reklámprojektből divat lett.

Értékes ellenanyagra bukkantak a tudósok, segíthet kifejleszteni a koronavírus elleni védőoltást

Értékes ellenanyagra bukkantak a tudósok, segíthet kifejleszteni a koronavírus elleni védőoltást

Radar360: Újra korlátozásokat hoz a járvány

Radar360: Újra korlátozásokat hoz a járvány

Maszkban rendezik az első divatbemutatót Milánóban

Maszkban rendezik az első divatbemutatót Milánóban