2009 áprilisában alaposan meglepte a világot egy EU-kutatás, miszerint Svédországban a legmagasabb a nemierőszak-elkövetések száma. A statisztika értelmezésében jelentős véleménykülönbségek alakultak ki és úgy tűnik, a jelentés nem maradt hatástalan.

Az Európai Unió kutatási szakemberei számos témában publikálják időnként meglehetősen meglepő eredményeiket. Idén áprilisban a nemi erőszak és annak előfordulási gyakorisága volt a téma; a Daphne II program kutatási jelentése szerint a legtöbb ilyen bűntényt Svédországban követik el. Százezer lakosra 46 bejelentett nemi erőszak esik, a második helyezett Nagy-Britania feleannyi üggyel, míg a németek és a franciák csak negyedannyi alkalommal fordultak a rendőrséghez.

Bizonyos szakértők szerint a hatalmas különbség kulcsa a "bejelentett" szó; szerintük Svédországban sem jelentősen magasabb a nemi erőszaktevők száma, mint máshol, csak sokkal többen hajlandóak feljelentést tenni. A sokat emlegetett fejlett svéd demokrácia e vélemények szerint magasabb társadalmi tudatosságot eredményezett a témában, és a helyi rendőrség és más hatóságok hozzáállása is kedvezőbb környezetet biztosít az áldozatok számára.

Maguk a svédek is vitatkoznak azonban ezzel a feltételezéssel. A The Local nevű svéd lap például egyenes összefüggést lát a Svédországban évente bejelentett 5000 nemi erőszak és a fiatalok túlzott alkoholfogyasztása és partizós életmódja között.


Mítosz: "Az a nő, aki belemegy bármilyen szexuális tevékenységbe és utána megerőszakolják, 'zavaros jeleket ad'."
© http://www.thisisnotaninvitationtorapeme.co.uk
A második helyezett Nagy-Britannia is hasonló cipőben jár, nem telik el hét, hogy ne kárhoztatnák a médiában az ifjúság alkohol- és drogfogyasztását, a tinédzserkori terhességeket, amelyek aránya szintén magas az országban. A skót hatóságok most úgy döntöttek, hogy továbblépnek az egyszerű újságcikkek szintjénél és This Is Not An Invitation To Rape Me (ez nem felhívás, hogy erőszakolj meg) néven weboldalt hoztak létre és kampányt indítottak, hogy csökkentsék a nemi erőszakok előfordulását. Vagy növeljék a bejelentések számát, hiszen a tudatosságot erősítő információk ebbe az irányba is hathatnak.

A rendkívül egyszerű, ám meglehetősen hatásos fotókkal és üzenetekkel operáló kampány megpróbál leszámolni néhány széles körben elterjedt tévedéssel, az egyik képen lengén öltözött ifjú hölgyet, egy másikon bulizó lányokat, a harmadikon egy csókolózó párt, míg a negyediken egy esküvőt bemutatva. A fotók mellett látható szöveg minden alkalommal kijelenti, hogy e tevékenységek egyike sem jelent "felhívást a nemi erőszakra".

Mítosz: "Az a nő, aki kihívó ruhát visel és megerőszakolják, felelős a férfi hitegetéséért."
© http://www.thisisnotaninvitationtorapeme.co.uk/

Magyarországon a már létező segítő szervezetek mellett új kezdeményezés a megeroszakoltak.blog.hu címen elindult blog, amelyben segítők mellett az áldozatok Magyarországon a már létező segítő szervezetek mellett új kezdeményezés a megeroszakoltak.blog.hu címen elindult blog, amelyben segítők mellett az áldozatok is megszólalhatnak név nélkül, hogy legalább ilyen módon próbáljanak megszabadulni az őket ért traumától.

KM

Végre: Íme az első hivatalos információk a közelgő PlayStation 5-ről

Végre: Íme az első hivatalos információk a közelgő PlayStation 5-ről

Zavarja a Trónok harca brutalitása? Meglepő dolgot derítettek ki róla

Zavarja a Trónok harca brutalitása? Meglepő dolgot derítettek ki róla

Az Apple is beszáll a Notre-Dame újjáépítésébe

Az Apple is beszáll a Notre-Dame újjáépítésébe

Parkolásból ez az autós nem okosabb, mint egy ötödikes

Parkolásból ez az autós nem okosabb, mint egy ötödikes

Telekocsival hozta a drogot Magyarországra egy nő

Telekocsival hozta a drogot Magyarországra egy nő

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen