szerző:
life-style.hu

A barátok olyan családtagok, akiket magunk választunk – fogalmazta meg igen...

A barátok olyan családtagok, akiket magunk választunk – fogalmazta meg igen találóan a barátság lényegét Edna Buchanan amerikai írónő, és akinek valóban jó barátai vannak, bizonyára egyet is ért ezzel a megállapítással. Nemrégiben a neves amerikai tévés műsorvezető és üzletasszony, Oprah Winfrey weboldalán gyűjtötték össze az úgynevezett baráti személyiségjegyeket, azokat a meghatározó tulajdonságokat, amelyeket igencsak értékelni kell(ene) barátainknál. Ötféle karaktert soroltak fel, és ha ebből legalább kettőre ráismerünk saját baráti körünkben, máris szerencsésnek mondhatjuk magunkat – állítják az oldal szerkesztői.

1. A lelkesítő
A „lelkesítő” barát kedvenc szava: az „igen”. Ő az, aki mindig lelkes, pozitívan látja a jövőt, nem lepődik meg azokon a döntéseiden, amelyeken mások esetleg meghökkennek. Ő az, aki megdicsér, amikor hosszas hezitálás után végre vörösre fested a hajad, nem ejt szót arról, hogy megint híztál egy kilót, így amikor vele beszélsz, úgy érzed, valóban mesésen nézel ki és a lábaid előtt hever a világ.

2. Az igazmondó
Az igazság fáj – tartja a régi mondás, persze nem mindegy, hogy ki és hogyan szembesít bennünket a valósággal. Hiszen ha van a baráti körünkben olyasvalaki, aki olyannak fogad el bennünket, amilyenek vagyunk (lásd lelkesítő típus), akkor azért az sem árt, ha tudjuk, egy másik barátunk megóv attól, hogy nevetségessé váljunk. Tény, hogy ez a szerep (mármint az igazmondóé) roppant nehéz, és valóban régi, jól kipróbált, megalapozott baráti kapcsolat szükséges ahhoz, hogy a nagy igazmondás ne vezessen sértődéshez.

3. Az útitárs
Amikor egy régóta tervezett nyaralás rémálommá kezd válni, mert mondjuk a szállodai szoba ablaka egy tűzfalra néz, netán a szomszéd szobát egy hangos, olasz család lakja, akkor válik igazán fontossá a rugalmasság. Ilyen esetben jön jól az útitárs típus, azaz egy olyan barát, aki elhiteti veled, hogy mindezek a kellemetlenségek mit sem számítanak, hiszen „hurrá, nyaralunk”. Az ilyen barát bármikor kapható arra, hogy megigyon egy koktélt veled a szálloda bárjában, órákat lehet vele lógni a helyi piacokon, és még akkor sem szól rád, ha egy kis ártatlan flörtbe keveredsz valamelyik helyi szépfiúval.

4. A mindig vidám
Itt a szombat este és bulizni mennél? Most jöhet jól a mindig vidám barátnő, akivel újra 16 évesnek érezheted magad, akivel elég csak összenézni, hogy kipukkanjon mindkettőtökből a nevetés. Ő az, akinek a társaságában megfeledkezhetsz minden gondodról, hiszen a vele töltött idő egyszerűen a spontán jókedvről, kikapcsolódásról szól. 


És végül…

5. …a  különleges barát
A világ sokszínű, és a mi életünk is érdekesebb lesz, ha van egy különleges barátunk. Egy olyan barát, aki mondjuk kétszer annyi idős, netán csak fele annyi évet számlál, mint mi, a világ másik felén született, más nyelvet beszél, másmilyen a bőrszíne. Ez a fajta változatosság semmihez sem hasonlítható érzelmi gazdagságot hozhat a mi életünkbe is.

Előbb a sznobizmus csúcsának tartották, utána végigment rajta a történelem

Előbb a sznobizmus csúcsának tartották, utána végigment rajta a történelem

Felismeri Emma Stone-t Szörnyella de Frászként?

Felismeri Emma Stone-t Szörnyella de Frászként?

Ők a világ legjobban fizetett színésznői

Ők a világ legjobban fizetett színésznői

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

Újra Magyarországra jön Erdogan

Újra Magyarországra jön Erdogan

A polgármesternek nem tetszett az időutazós színdarab, nem mehetett le a szombathelyi karnevál megnyitóján

A polgármesternek nem tetszett az időutazós színdarab, nem mehetett le a szombathelyi karnevál megnyitóján