szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Henry Selick neve első hangzásra talán nem tűnik ismerősnek, de ha a Karácsonyi lidércnyomás rendezőjeként...

 

©

Henry Selick neve első hangzásra talán nem tűnik ismerősnek, de ha a Karácsonyi lidércnyomás rendezőjeként gondolunk rá, akkor talán már dereng valami. A Tim Burton világát továbbálmodó Selick legutóbb Neil Gaiman egyik híres meséjét dolgozta fel, amely sokak szerint Lewis Carroll örökzöld klasszikusának, az Alice Csodaországban alternatív megközelítése. Gaiman gyerekeknek szóló könyvnek szánta az alkotást, de mi még felnőtt fejjel is megborzongtunk tőle, így nem vagyunk benne biztosak, hogy egy nevelési tanácsadó nem kapna-e arcizomrángást a családi vetítés gondolatától. Persze a mondanivaló akár még hasznos is lehet a korral rohamosan növekvő ego-val rendelkező csemetéknek, de nem garantált a relaxációs alvás Coraline története után.

A történet szerint Coraline Jones mindennapjai szürkék és unalmasak, míg nem talál egy titkos ajtót, amely egy olyan alternatív világba vezet, amely első pillantásra megegyezik a normálissal – a ház, a kert, a szülők –, ám itt minden nap egy új kaland, a szülők nem unalmasak, nem fáradtak, nem közönyösek, hanem csak vele foglalkoznak. Ám Coraline hamarosan rádöbben, hogy a szemlátomást tökéletes világ csapda és valójában a Másik Anyukája akarja őt örökre foglyul ejteni. A lánynak össze kell szednie minden leleményét és bátorságát, hogy elmeneküljön és megmentse valódi családját.


A Coraline és a titkos ajtó lassú és nyomasztó hangulatú mese, amely a könyvhöz képest meglepő fordulatokkal igyekszik elvarázsolni a rajongókat. Akár ismerjük Gaiman munkáit, akár csak animációs filmek rajongójaként ülünk le megnézni ezt a filmet, szinte biztos, hogy nem fogunk csalódni. Végre sikerült egy olyan felnőtt mesét alkotni, amely egyszerre látványos, szórakoztató, furcsán egyedi, és mély, mégis érthető mondanivalóval bír.

©

Selick kétségtelenül formába lendült olyan botlásai után, mint a Talpig majom című mozi, ráadásul a Dakota Fanning és Teri Hatcher hangjátéka is kiemelkedő ebben a filmben a többi kevésbé ismert színésszel egyetemben. A DVD-kiadás csodás képminőséggel és korrekt 5.1-es hanggal (felejthető szinkronnal) nyújta nekünk a Coraline-élményt, amelyet mindenképpen érdemes többször is megélni, újra és újra felfedezünk majd apróságokat a filmben, amelyek tovább növelik annak értékét. Sajnos az extrák tekintetében nem vagyunk elkényeztetve: az "Így készült a Coraline és a titkos ajtó" werkfilm, és pár kimaradt jelenet mellett csak az audiokommentárok várnak ránk - mi pedig szívesen néztünk volna még több kapcsolódó anyagot, de mi már csak ilyen telhetetlenek vagyunk, főleg egy ilyen kiváló film esetében.


©

Coraline és a titkos ajtó
Rendező: Henry Selick
Szereplők: Dakota Fanning, Dawn French, Ian McShane, Jennifer Saunders, John Hodgman, Keith David, Robert Bailey Jr., Teri Hatcher.
Hangok: magyar 5.1, angol 5.1, holland 5.1 
Feliratok: magyar, angol (halláskárosult), arab, dán, finn, holland, izlandi, norvég, svéd 
Megjelenés: 2009-07-16
Játékidő: 96 perc
Képarány: 1.85:1, anamorfikus

Extrák:
- Kimaradt jelenetek
- Így készült a Coraline és a titkos ajtó
- Audiokommentár a rendező, Henry Selick és a zeneszerző, Bruno Coulais közreműködésével

Booker-díjat ért A szolgálólány meséje folytatása

Booker-díjat ért A szolgálólány meséje folytatása

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt

Halálos baleset Piliscsabán

Halálos baleset Piliscsabán

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Felkerült a netre 2500 PC-s játék, köztük egy nagyon jó horror

Felkerült a netre 2500 PC-s játék, köztük egy nagyon jó horror

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R