szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai cenzúra a 3D-s mozikba száműzte az Avatart - ezzel gyakorlatilag megölve az országos forgalmazást -, mivel az illetékesek attól tartanak, hogy a film története zavargásokra ösztönözheti a lakosságot.

A Kína-szerte január eleje óta játszott film iránt akkora érdeklődés mutatkozott, hogy elemzők szerint könnyen túlléphette volna a bevételi rekordnak számító 500 millió jüant. A hétvégén két Arany Glóbusz-díjat nyert szuperprodukció forgalmazását hagyományos és 3D-s verzióban is megkezdték, ám az ország mozijainak csak tíz százaléka alkalmas 3D-s vetítésre.

Egy hongkongi napilap, az Apple Daily azonban arról számolt be, hogy a Kínai Film Csoport, a külföldi filmek kizárólagos kínai forgalmazója arra utasította az ország mozijait, az Avatart csak a 3D-ben vetítő filmszínházban játsszák, a 2D-ben vetítő mozikban pedig egy Konfuciusz életéről szóló új hazafias filmet mutassanak be helyette - számolt be kedden a telegraph.co.uk.

A lépés egyik oka, hogy az illetékesek attól féltek, a hollywoodi film túl sok bevételt vesz el a hazai produkcióktól, másrészt a hatóságokat az is aggasztotta, hogy a film olyan párhuzamokat vetett fel, amelyek zavargásokhoz vezethetnek - írta a lap.

Az Avatar a Pandora bolygón játszódik, ahol az emberek el akarják űzni a bennszülött lakosságot, hogy kitermelhessék az ősi lakóhelyük alatt húzódó páratlanul értékes ásványi kincseket. A hongkongi újság szerint a film sztorija az erőszakos kitelepítésekre emlékeztetheti a kínaiakat, és hasonló ellenállást válthat ki az érintettekből. A kézenfekvő párhuzamokra kínai bloggerek és újságírók is rámutattak.

Az Apple Daily úgy értékelte, hogy az Avatart nyilvánvalóan politikai okokból cenzúrázta a Kínai Kommunista Párt Propaganda Bizottsága.

Hogy minden gyorsan meglegyen – így automatizálják a raktárakat

Hogy minden gyorsan meglegyen – így automatizálják a raktárakat

Nem árulta el Gulyás, hogy tesztelték-e a Fidesz-frakciót Becsó Zsolt fertőzöttsége miatt

Nem árulta el Gulyás, hogy tesztelték-e a Fidesz-frakciót Becsó Zsolt fertőzöttsége miatt

Maruzsa Zoltán üzent a fiataloknak: No vakcina, no party

Maruzsa Zoltán üzent a fiataloknak: No vakcina, no party